Сблъсъци с турската полиция в Диарбекир след атентата в Суруч

5810
Сблъсъци с турската полиция в Диарбекир след атентата в Суруч

Ожесточени сблъсъци с полицията избухнаха във вторник в град Диарбекир, в югоизточната част на Турция. Според местната телевизия, сблъсъците били предизвикани от агресивно настроена група лица, които се съсредоточили в няколко райони на града с цел да изразят възмущението си от терористичното нападение в провинция Шанлъурфа.

Протестиращите подпалиха кофи за боклук по улиците и демонстрираха възмущението си от действията на групировката "Ислямска държава", смятана за организатор на неотдавнашното терористично нападение. Специални части на полицията се опитали да убедят събралите се да се разпръснат. В отговор към полицаите и бронираните машини полетели камъни и коктейли Молотов, няколко пъти стреляли с пушки-помпа.

Полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне подбудителите на безредиците. Градът мобилизира допълнителни специални сили с бронирани машини.

В Диарбекир властите извършват арести. Според съобщения в медиите, ситуацията постепенно се връща към нормалното.

Подобни сблъсъци с органите на властта имаше преди това в истанбулския квартал Кадъкьой. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, задържани бяха десетки. Открити бяха самоделни взривни устройства, "коктейли Молотов", огнестрелно оръжие.

В понеделник атентатор самоубиец се взриви в културния център "Амара" в град Суруч, провинция Шанлъурфа. Убити бяха 32-ма души, стотина бяха ранени. След терористичното нападение в обществото се зароди подозрението, че турските власти не се борят достатъчно активно срещу "Ислямска държава".

Турската полиция има заподозрян за атентата в Суруч

Турската полиция е идентифицирала един заподозрян за самоубийствения атентат, който бе извършен в град Суруч в понеделник. Това заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com