Ще стоплят ли Турция и Гърция отношения с португалското председателство на ЕС?

3750
Ще стоплят ли Турция и Гърция отношения с португалското председателство на ЕС?
Снимка: Ministry of Energy and Natural Resources

Турски и гръцки висши дипломати ще се срещнат през следващите седмици, за да обсъдят двустранните връзки, съобщава турският „А Нюз“.

"В момента има възможност за по-добър диалог с Гърция. И планираме да се срещнем с гръцкия външен министър, който е и мой добър приятел, Никос Дендиас, през следващите седмици", каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на пресконференция с португалския му колега Аугусто Сантош Силва.

Турция е готова да отвори нова страница в отношенията с ЕС, добави той.

Чавушоглу каза също, че мандатното председателство на Португалия на ЕС е прозорец на възможности за Турция поради балансираната и обективна позиция на Португалия по текущите въпроси между Турция и ЕС. Висшият турски дипломат заяви, че Турция и ЕС трябва да се съсредоточат не само върху проблемни области, но и върху други като миграционната сделка.

"Трябва да съживим това споразумение, тъй като миграцията е продължаващ проблем и поради пандемията от коронавирус изглежда, че този проблем ще продължи с години. Затова трябва да продължим сътрудничеството си", каза Чавушоглу. "Модернизацията на споразумението за Митническия съюз е взаимно изгодна и либерализацията на визите е обещана от Европейския съюз. И по време на предстоящите срещи искаме да видим конкретни стъпки от Европейския съюз в тези области", добави той.

Ново напрежение в Източното Средиземноморие

Напрежението отново беше повишено в Източното Средиземноморие, след като гръцки и турски лодки на бреговата охрана се сблъскаха. Инциде...

По въпроса за Кипър Чавушоглу каза, че Турция е подкрепила всички инициативи за трайно уреждане, но всички те са били отхвърлени от кипърските гърци.

"Турция е за справедливо споделяне на Източното Средиземноморие. За съжаление в продължение на много години някои държави-членки на ЕС, някои страни от Източното Средиземноморие, включително Гърция и някои други, както и кипърските гърци, игнорират правата на Турция и кипърските турци", каза той. "Те изключиха Турция от всички инициативи и тя беше много търпелива. Но наскоро трябваше да започне собствена дейност в рамките на своите законни и регистрирани континентални зони", добави той.

От своя страна топ дипломатът на Португалия заяви, че се надява да разреши проблемите с Турция и страните-членки на ЕС чрез пряк диалог по време на мандатното председателство на Португалия в ЕС. Силва подчерта важността на разработването на положителен дневен ред с Турция, като добави, че Турция и ЕС споделят общи интереси и притеснения като регионалната сигурност, стабилността, приемането на бежанци и миграцията.

Тази година на 18 март ще бъде петата годишнина от миграционната сделка между Турция и ЕС, каза Силва, добавяйки, че предстои двете страни да оценят резултатите от сделката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com