Сирия открива два нови гранични пункта за помощ при земетресението

1041
Сирия открива два нови гранични пункта за помощ при земетресението
Снимка: Getty Images

Сирийският президент Башар Асад се е съгласил да отвори още два гранични пропускателни пункта, за да допусне помощ за жертвите на земетресението, заяви ООН. То причини смъртта на повече от 35 000 души в региона. 

Преди земетресението почти цялата хуманитарна помощ за повече от четири милиона души, живеещи в контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия, се доставяше от Турция през един канал - пропускателния пункт Баб ал-Хава.

САЩ са готови да окажат "цялата необходима помощ" на жертвите от земетресението в Турция и Сирия

САЩ са готови да окажат всякакъв вид помощ на жертвите от земетресението в Турция и Сирия. Това обявиха от Белия дом, цитирани от Ройте...

"Отварянето на тези пропускателни пунктове - заедно с улесняването на хуманитарния достъп, ускоряването на издаването на визи и улесняването на пътуването между центровете - ще позволи на повече помощи да бъдат доставени по-бързо", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от БГНЕС. 

Той заяви, че Асад се е съгласил да отвори двата пропускателни пункта Баб Ал-Салам и Ал-Раи от Туркия към Северозападна Сирия за първоначален период от три месеца, за да се даде възможност за навременна доставка на хуманитарна помощ.

Над 2000 са жертвите от земетресението в Северна Сирия

Съобщението дойде ден след като ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус се срещна с Асад в Дамаск, за да обсъдят реакцията на опустошителното земетресение, което засегна Сирия и Турция миналата седмица.

"Няма помощ, няма нищо": Как светът изолира и забрави опустошената след земетресенията Сирия?

С обширен репортаж, озаглавен "Няма палатки, няма помощ, няма нищо", ВВС разказва как седмица след трусовете в Турция и Сирия &nbs...

Положението е особено тежко в контролирания от бунтовниците район в северозападната част на Сирия, който не може да приема конвои с помощи от контролираните от правителството части на страната без разрешението на Дамаск. Единственият граничен пункт, отворен за доставка на помощи от Турция, също бе разрушен от земетресението.

Хуманитарната помощ в районите, контролирани от бунтовниците, обикновено пристига през Турция чрез трансграничен механизъм, създаден през 2014 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Той обаче отдавна се оспорва от Дамаск и неговия съюзник Москва, които го смятат за нарушение на сирийския суверенитет. 

Под натиска на Русия и Китай броят на пропускателните пунктове с течение на времето беше намален от четири на един. Съединените щати заявиха, че новото отваряне на границите би било положително за Сирия, ако Асад е сериозен по отношение на обещанието да ги отвори. "Ако режимът е сериозен по отношение на това и ако режимът е готов да приведе тези думи в действие, това би било нещо добро за сирийския народ", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия