Сирийската армия и кюрдите се оказаха един срещу друг в Сирия

14456
Сирийската армия и кюрдите се оказаха един срещу друг в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Командването на сирийската армия осъди действията на кюрдското опълчение „асаиш“ в североизточния град Хасеке, пише БГНЕС. 

В заявление на командването се казва, че частите на армията в града са дали отпор на „престъпните действия на въоръжената милиция „асаиш“ на Кюрдската работническа партия“. Кюрдите са обстрелвали с оръдия и танкове позиции на сирийската армия вътре в града, което доведе до жертви сред военнослужещите и мирните граждани. В отговор сирийската войска е „ликвидирала източниците на обстрели и нанесе удари срещу струпването на въоръжени елементи“. Командването на сирийската армия „ще полага и занапред всички усилия да не се допусне взривяване на обстановката в Хасеке, да защитава териториалното единство и безопасността на гражданите“.

Хиляди сирийци се завръщат по домовете си след загубата на ИДИЛ в Манбидж

Хиляди разселени сирийци започнаха да се връщат обратно по домовете си в град Манбидж, след като подкрепените от САЩ бойци изтласкаха и...

Сблъсъците между сирийската армия и кюрдите стават за пръв път в хода на 5-годишния сирийски конфликт. Досега се смяташе, че те са съюзници в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Междувременно САЩ изпратиха бойни самолети в района на Хасеке, за да защитят своите спецчасти и коалиционните си партньори, предаде Associated Press.

Вчера на косъм бе избегнат конфликт между сирийски и американски самолети. Инцидентът е станал докато специалисти провеждали подготовка на „Силите на демократична Сирия“ (СДС), в които основна роля играят сирийските кюрди. Според говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис никой не е пострадал, но ударите на двата сирийски самолета са били нанесени достатъчно близо, което е довело до спирането на заниманията по подготовката на СДС.

Американските спецчасти се опитали да влязат в контакт с ВВС на Сирия, но без успех. Заради инцидента САЩ засилва патрулирането в дадения квадрат.

Руски самолети излизат от Иран за удари в Сирия

Руските военни самолети за пръв път излитаха днес от иранска военновъздушна база, за да нанасят удари по джихадистки групи в Сирия. Тов...

През последните дни в град Хасеке пламнаха сражения между правителствените сили и местното кюрдско опълчение, което иска да прогони армейските части и да установи пълен контрол над града. На свой ред Дамаск обвини опълчението в сепаратизъм и заплаха за териториалната цялост на страната. Двата сирийски самолета са нанесли удари срещу позиции на кюрдското опълчение град Хасеке.

„Ние незабавно се свързахме с руснаците чрез установения канал за избягване на конфликти във въздуха, за да осигурим безопасността на коалиционните сили“, добави още говорителят. САЩ също са искали да се убедят, че над Хасеке не е имало руски самолети. По думите на Дейвис САЩ са помолили Москва да предаде на сирийските власти, че ВВС на коалицията ще защитават наземните сили при необходимост.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com