Сирийската опозиция заплашва с бойкот Женева 2 заради Иран

13969
Сирийската опозиция заплашва с бойкот Женева 2 заради Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийската опозиция заплаши с бойкот мирната конференция Женева 2, предаде БГНЕС.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун съобщи, че е изпратил закъсняла покана на Иран за мирните преговори в Швейцария по-късно тази седмица, след като Техеран заяви, че "ще има позитивна и конструктивна роля" в преговорите за края на сирийската гражданска война.

Сирийската национална коалиция заплаши, че ще се оттегли от преговорите, ако поканата към Иран, който е ключов поддръжник на режима на Башар Асад, не бъде анулирана. САЩ призова Иран да подкрепи призивите за преходно правителство в Сирия или да не отговаря на поканата.

Ако Иран реши да участва в Женева 2, на мирната конференция ще има представители на 40 държави и група от регионалните органи. Очаква се преките преговори между Башар Асад и опозицията да започнат в петък.

След новината за поканата за участие към Иран, сирийската опозиция публикува в Туитър, че няма да вземе участие в конференцията, ако Бан Ки Мун не оттегли поканата си към Техеран.

САЩ и други западни сили изразиха несъгласието си с участието на Иран, ако не приеме комюникето от първата мирна конференция в Женева от 30 юни 2012 г. Вашингтон призова Техеран, финансов и военен партньор на Асад, да подкрепи действията за създаване на преходно правителство.

Бан Ки Мун заяви, че заедно с поканата за Иран, покани са изпратени и до Австралия, Бахрейн, Белгия, Гърция, Люксембург, Мексико, Холандия, Южна Корея и Ватикана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com