Страната, където всеки ден изчезват деца - ето коя е тя

7621
Страната, където всеки ден изчезват деца - ето коя е тя
Снимка: iStock/Guliver

Най-малко шест деца изчезват средно на ден в Непал. И въпреки че повечето от тях в крайна сметка биват открити и се събират със своите семейства, почти една трета остават безследно изчезнали. Информацията е на Националния съвет за правата на детето, държавния орган на хималайската държава за закрила на децата.

Най-малко 36 612 деца са обявени за изчезнали между юли 2006 г. и юли 2022 година, показват данните на държавната агенция за закрила на децата. Над 23 хиляди от тях са били открити, но 36% или 13 353 деца все още са в неизвестност. Шестнайсет са намерени мъртви или са починали, след като са били открити. Само за една година, между юли 2021 г. и юли 2022 г., най-малко 4646 деца, от които 3431 момичета - са изчезнали. Около 4269 от тях са били намерени, но 377 деца - 90 момчета и 287 момичета - остават в неизвестност.

В страната нарастват притесненията от трафик на деца с цел принудителен труд или сексуална експлоатация. Около 40% от 30-милионното население на Непал са непълнолетни.

Най-уязвимите са и най-засегнати

Друга стряскаща статистика хвърля допълнителна светлина върху причините за хилядите изчезващи хора в Непал. Около 35 000 души в хималайската страна са станали жертва на трафик на хора през 2019 г., посочва се в доклад на Националната комисия по правата на човека. Около 15 000 от тях са мъже и още толкова - жени, а около 5000 са непълнолетни.

Лили Тапа, членка на комисията коментира, че много от изчезналите деца, голяма част от които са момичета в тийнейджърска възраст, може да са станали жертва на трафик именно с цел сексуална експлоатация и принудителен труд. Тя разказва, че мнозина са напуснали домовете си, за да се образоват в големи градове като Катманду, но в крайна сметка са започнали работа в хотели, ресторанти или като домашни помощници, допуска тя. Уточнява, че не е изключено мнозина да са заминали за Индия, за да работят, но да са загубили връзка със семействата си.

Уязвими деца от домакинства с ниски доходи стават жертви на трансграничен трафик на хора и са изпращани в районите на "червените фенери" в Индия за сексуална експлоатация, твърдят от Националния съвет за правата на детето.

Говорител на полицията посочва, че някои от децата може би са експлоатирани във фабрики за пещи, хотели, ресторанти и барове: "Но не разполагаме с точни данни за това каква част от изчезналите малолетни и непълнолетни са станали жертва на трафиканти на хора".

В много редки случаи децата могат да станат и жертви на трафик на органи.

Момичетата много по-често стават жертви

Момичетата са диспропорционално по-засегнати, показват данни, съобщени от Рам Бахадур Чанд от Националния съвет за правата на детето. Над 60% от изчезналите деца през последните 16 години са момичета. А през последните 5 години 71 на сто от изчезналите малолетни и непълнолетни са момичета. По-голямата част от тях са над 14-годишна възраст.

За известната непалска правозащитничка Мохна Ансари тенденцията към увеличаване на броя на изчезналите непълнолетни е доказателство за липсата на интерес от страна на правителството към проблема. Тя допуска и че е възможно официално обявеният брой на изчезналите деца да е занижен, тъй като някои случаи може въобще да не са били докладвани на властите.

Ямлал Бхусал, който е говорител на непалското Министерство на жените, децата и възрастните хора, казва, че властите работят по формулирането на различни политики и планове за действие, за да се работи по-ефективно за откриването на хилядите липсващи деца.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com