Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световната банка изчисли на колко възлизат щетите в Газа

02 април 2024, 21:43 часа • 1554 прочитания

Световната банка твърди, че войната между Израел и Хамас е нанесла щети на критичната инфраструктура в Газа в размер на около 18,5 млрд. долара. Това се равнява на 97% от общата икономическа продукция на Западния бряг и Газа през 2022 г., посочва Световната банка в своята междинна оценка на щетите, която обхваща периода от началото на конфликта на 7 октомври до края на януари.

Още: Анализ: Газа се нуждае от план "Маршал“

В доклада, изготвен съвместно с ООН и Европейския съюз, се посочва, че структурните щети са засегнали "всеки сектор на икономиката", като над 70% от оценените разходи се дължат на разрушаването на жилища. "В няколко сектора степента на щетите изглежда се изравнява, тъй като малко активи са останали непокътнати", заявиха от банката, цитирана от БГНЕС.

Освен структурните щети, в доклада се посочва, че повече от половината от населението на Газа е на ръба на глада, като цялото население "изпитва остра продоволствена несигурност и недохранване". Според оценките 84% от здравните заведения в Газа са повредени или разрушени, а три четвърти от населението е било разселено от боевете, като повече от един милион души са останали без дом.

Още: Нетаняху призна: Израел "по невнимание" е убил доброволци в Газа (ВИДЕО)

Докладът, изготвен с помощта на източници за събиране на данни от разстояние, установява, че системата за водоснабдяване и канализация на Газа е "почти срината" и осигурява по-малко от 5 % от обема си преди войната. Според Световната банка 100 % от децата в Газа не ходят на училище поради срива на образователната система, а 92 % от основните пътища са разрушени или повредени.

Още: Удар в Газа уби служители на международна благотворителна организация (ВИДЕО)

В доклада се призовава за "увеличаване на хуманитарната помощ, хранителната помощ и производството на храни; осигуряване на подслон и бързи, рентабилни и мащабируеми жилищни решения за разселените хора; и възобновяване на основните услуги".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес