Светът осъди остро убийството на руския посланик в Турция

3503
Светът осъди остро убийството на руския посланик в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

"Русия квалифицира като терористичен акт убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов". Това съобщи говорителката на Министерството на външните работи на Руската Федерация Мария Захарова.

„Днес е трагичен ден за руската дипломация. В Анкара, по време на публично мероприятие, беше ранен руския посланик, който почина в резултат на получените рани“, заяви тя. "Ние квалифицираме случилото се като терористичен акт, намираме се в контакт с турските официални лица, от които получихме уверение, че ще бъде проведено най-всеобхватно разследване", добави Захарова. "Убийците ще бъдат наказани", подчерта тя, цитирана от БГНЕС.

Идентифицираха убиеца на руския посланик в Анкара (СНИМКА)

В Twitter акаунт, за който се предполага, че принадлежи на кюрдски активист, е публикувана снимка на заподозреният в атентата срещу рус...

Русия ще постави въпроса за убийството на Карлов пред Съвета за сигурност на ООН. „Тероризмът няма да мине. Ние ще се борим решително с него. В нашите сърца завинаги ще остане паметта на изтъкнатия руски дипломат Андрей Генадиевич Карлов“, добави Захарова.

Тя подчерта, че убийството на Карлов е било жестоко и безчовечно. „В тези минути ние получаваме подкрепа и категорично отхвърляне на този жесток и безчовечен акт както от официални лица, така и от обикновени граждани от цял свят”.

Европейският съюз в лицето на външния си министър Федерика Могерини осъди убийството на руския дипломат, съобщи Захарова. „Получаваме вече съболезнования във връзка с убийството на нашия посланик. Едно от първите пристигна от ЕС в лицето на Федерика Могерини, която изрази от името на държавите-членки, съчувствие и категорично не приемане на случилото. Нейната реакция бе придружена с думи на осъждане“, каза говорителката на руското МВнР.

От своя страна ООН осъди покушението срещу руския дипломат и заяви, че това нападение не може да бъде оправдано. „Ние осъждаме въоръженото нападение срещу руския посланик в Турция. Нападение срещу дипломат или посланик не може да има оправдание“, заяви говорителят на Бан Ки-мун Стефан Дюжарик.

Потвърдено: Руският посланик в Турция е убит (ВИДЕО)

Руският посланик в Турция Андрей Карлов е бил убит, съобщиха ТАСС и РИА Новости. РИА Новости получи потвърждение и от руското министерс...

Водещите европейски страни също осъдиха този грозен акт. Френският президент Франсоа Оланд изказа своите съболезнования. „Президентът на Републиката с цялата си сила осъжда убийството на руския посланик в Анкара“, се казва в краткото изявление на Елисейския дворец.

Италианският премиер Паоло Джентилони изрази солидарност с Москва. „Изразяваме близост и солидарност с Русия във връзка с ужасното убийство но посланик Карлов в Анкара“, написа в Twitter Джентилони, който до неотдавна оглавяваше външното министерство на своята страна.

Все още действащият американски държавен секретар Джон Кери пък е предложил помощ в разследването на убийството.

Междувременно стана ясно, че посетителите на изложбата в Анкара, където стана атентатът, са пропускани без проверка. При нулеви мерки за сигурност и без проверка на документите са влизали гостите в залата. Репортер от държавната турска телевизия TRT заяви, че нямало контролен скенер на входа, а когато показал служебна карта, било отговорено, че няма нужда от документ, нито от претърсване. По време на церемонията по откриването на фото-експозицията "Русия през очите на турците" атентаторът е стоял опасно близко зад гърба на руския дипломат. Турските медии отбелязват, че вляво, непосредствено до изложбената зала, се намира посолството на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com