Тайланд обяви извънредно положение

21750
Тайланд обяви извънредно положение
Снимка: Getty Images/Guliver

Тайландското правителство обяви 60-дни извънредно положение в столицата Банкок и околните провинции в опит да се справи с безредиците.

Постановлението дава на правителството широки правомощия, коментира Би Би Си, предаде Стандарт нюз.

28 ранени в Тайланд след сблъсъци между привърженици и противници на правителството

Общо 28 души са ранени, някои от които сериозно, в резултат на експлозии и стрелба днес по време на демонстрация в Банкок на привърже...

Мярката се взима в контекста на продължаващите масови протести срещу правителството на премиера Инглук Шинаватра.

Извънредното положение означава, че управляващите ще могат да налагат вечерни часове, да затворят достъпа до части от Банкок, да забраняват политически събирания и да цензурират медиите. Също така, хора ще могат да бъдат задържани, без да са им повдигнати обвинения.

"Кабинетът реши да се възползва от възможността за обявяване на извънредно положение, за да се справи със ситуацията и да наложи закона", заяви вицепремиерът Сурапонг Товичакчайкъл след днешната среща на министрите.

Масовите улични протести в Банкок започнаха през ноември с искане за оставка на правителството. Конкретният повод беше опитът на министър-председателката Инглук Шинаватра да прокара амнистия, която би позволила на брат ѝ Таксин Шинаватра – милиардер и бивш премиер, да се завърне от изгнание, без да бъде преследван от съдебните органи. През 2006 г. той беше свален от власт, а през 2008 г. беше осъден на две години затвор за корупция, но избяга в чужбина. Мнозина тайландци смятат, че сестра му всъщност е негова марионетка.

Избирателната комисия на Тайланд призова за отлагане на изборите

Централната избирателна комисия на Тайланд се обърна към правителството с молба да отложи за по-късна дата парламентарните избори, наср...

Под натиска на протестите премиерът насрочи парламентарни избори за 2 февруари, но опозицията настоява за назначаване на временно правителство и избори на по-късна дата. Междувременно уличните прояви не спират, а демонстрантите се опитват да блокират части от града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия