Талибаните поеха отговорност за свален американски самолет

5385
Талибаните поеха отговорност за свален американски самолет
Снимка: Getty Images

Талибаните поеха отговорност за сваления американския военнотранспортен самолет C-130 „Херкулес”. При катастрофата край летището в афганистанския град Джелалабад в нощта срещу петък загинаха всички 11 души на борда, както и най-малко трима на земята, предаде БГНЕС.

"Нашите муджахидини свалиха американски четиримоторник в Джелалабад", написа в Twitter говорителят на талибаните ЗАбихула Муджахид. Локхийд C-130 "Херкулес" (Lockheed C-130 Hercules) е военно-транспортен самолет с четири турбовитлови двигателя. Той се използва като основен тактически въздушен транспорт от военните на много места по света. До този момент мисията на НАТО не е дала никакво обяснение на причините за катастрофата.

Талибаните засилват позиции в Кундуз, въпреки въздушните удари

Ден след като стратегическият северен афганистански град Кундуз падна под контрола на талибаните, нови подкрепления пристигат в града, ...

През март тази година президентът на САЩ Барак Обама преразгледа собствените си планове за извеждане на американските войски от Афганистан. До края на годината остават 10 хиляди войници и офицери. По-рано той обещаваше, че до края на годината половината от тях ще се върнат в родината си, а година след това те да останат само на територията на дипломатическата мисия на САЩ в Кабул.

Според американските медии Обама се е отказал от тези свои намерения под натиска на Пентагона и Комитета на началник щабовете на видовете въоръжени сили на САЩ, както и на новите власти в Афганистан, които се опасяват, че националната армия няма да може самостоятелно да защити страната от бойците от движението „Талибан” и терористите от групировката „Ал Кайда”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com