Терористът от Крайстчърч остава в ареста

2296
Терористът от Крайстчърч остава в ареста
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдът в новозеландския град Крайстчърч остави под стража до 5 април извършителят на терористичния акт в две джамии в града.

28-годишният Брентън Тарант бе изправен пред съда в събота местно време. Служебният адвокат Ричард Питърс съобщи, че няма да се подава молба за освобождаване на Тарант под гаранция. Срещу него е предявено обвинение за убийства. Общо по случая бяха арестувани трима заподозрени. Тарант влезе в съдебната зала с белезници и бяла затворническа риза. Съдебното заседание беше закрито.

Атентаторът от Крайстчърч - износен ли беше в България?

Новината, че заподозреният като масов убиец в Нова Зеландия Брентън Тарант е бил на патриотично-туристическа обиколка в България само п...

При стрелбата в новозеландския град Крайстчърч бяха убити 50 човека. Ръководителят на местната полиция Майк Буш обясни, че 41 човека са загинали на място, а другите на път към болниците. Още 40 души са с огнестрелни рани, като има опасност за живота на няколко от тях. Сред жертвите и сред пострадалите има и деца. Загинали са много чужденци - граждани на Йордания, Турция, Бангладеш, Саудитска Арабия, Индонезия. "Четирима са в ареста, трима мъже и една жена", съобщи комисарят Майк Буш. По неговите думи самоделните взривни устройства са намерени прикрепени към превозните средства на нападателите.

Няколко часа след атаката бе освободен един от задържаните. Той се оказа невинен, съобщи премиера на страната г-жа Джасинда Ардърн. Човекът е носил огнестрелно оръжие. Той искал да помогне на полицаите за задържането на терориста, но погрешка са го взели за съучастник.

Джасинда Ардерн нарече терористичния акт 'един от най-черните дни в историята на страната". Премиерът на Австралия Скот Морисън потвърди, че сред задържаните за нападенията в двете джамии е негов сънародник. "Осъждам този жесток, екстремистки, терористичен акт, който отне живота на толкова много невинни новозеландци", добави Морисън и изказа съболезнованията си към семействата на жертвите. Единият от нападателите предава атаката на живо във Фейсбук.

Преди да открие стрелбата Тарант публикува свой манифест в Туитър. Неговото заглавие е "Великата замяна" и представлява 37 страници, в които стрелецът обяснява мотивите си. Той се определя като обикновен бял мъж от Австралия от бедно семейство от работническата класа. "Аз имах обикновено детство, без сериозни проблеми," пише той, след което допълва, че няма университетско образование, поради липса на интерес към подобни неща. Тарант обяснява мотивите си за атаката по следния начин: "Най-вече искам да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да са техни, че нашите отечества са си наши, докато там живее бял човек. Те никога няма да превземат земите ни и няма да ни изместят!" Тарант пише също: "Това е терористияна атака. Но аз смятам, че е партизанска акция срещу окупаторска сила... Аз съм просто един обикновен бял мъж, решил да изяви позиция." В манифеста му е споменато и използването на огнестрелни оръжия. Атентаторът иска да провокира още по-ожесточен дебат в САЩ относно правата за притежание на оръжие. Той изказва надежда страната да бъде обхваната от гражданска война, която да доведе до нейния "разпад". Тарант пише, че е сподвижник на Тръмп, за когото мисли, че е "символ на възродената идентичност на бялата раса и нейната обща цел.

Надписи на сръбски върху оръжието на атентатора от Нова Зеландия (СНИМКИ)

Надписи на сръбски език има върху оръжията на австралийския терорист Брентън Тарант, който участва в атаката срещу джамиите в Нова...

Брентън Тарант е посетил исторически места в България през 2018 година. Няма данни за терористична дейност и връзки у нас, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след извънредна среща с премиера. Нашите спецчасти са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова Зеландия, ОАЕ и балканските държави. Цацаров съобщи още, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 година. Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна, Хърватска.

В периода 9-15 ноември 2018 година е влязъл в България през Летище София с полет от Дубай. На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца.

От видеоклипа с Брентън Тарант на път за нападението тава ясно, че той слуша крайно десни песни, възхваляващи сръбския военнопрестъпник Радован Караджич. Караджич бе осъден на 40 години затвор от Международния трибунал в Хага за геноцид и различни военни престъпления в Босна и Херцеговина. В колата си Тарант може да бъде видян да си подсвирва песен, наречена "Сърбия силна / Премести кебапа" в колата си. "Караджич, ти водиш сърби, покажи им, че са безстрашни", гласи текста на песента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com