Тилърсън призова държавите от Персийския залив да останат обединени

1773
Тилърсън призова държавите от Персийския залив да останат обединени
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън призова в понеделник държавите от Персийския залив да останат обединени и да работят за преодоляване на различията, предава AFP.

Междувременно националната авиокомпания на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Etihad Airways обяви прекратяване на полетите на свои самолети до столицата на Катар Доха. Последният полет ще излети на 6 юни
.

Причина за тези действия е скъсването на дипломатически отношения с Катар от ОАЕ, Египет, Саудитска Арабия и Бахрейн. Решението на тези страни е продиктувано от тяхната оценка, че Катар извършва действия, насочени "към дестабилизиране на стабилността и сигурността", пише БГНЕС.

Трус в Близкия изток - четири държави скъсаха дипломатически връзки с Катар

Цели четири арабски държави официално скъсаха дипломатическите си отношения с пета. Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн официално п...

Бахрейн обвини Катар в "намеса във вътрешните работи, подстрекателствата в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн".

Кралството обяви и че затваря своето въздушно пространство за полети на самолети на националния превозвач на Катар - Qatar Airways, съобщи по-рано агенция РИА Новости, като се позовава на информация от бахрейнското Министерство на външните работи.

Actualno.com припомня, че конфликтът между Катар и неговите съседи става седмица след срещата на върха на страните от Персийския залив и САЩ в Рияд, когато Катарската информационна агенция помести реч на емира в подкрепа на уреждане на отношенията с Иран.

На срещата на върха Саудитска Арабия от името на всички свои гости осъди Иран за враждебната му политика и заплаши с адекватен отговор. По-късно представител на МВнР на Катар заяви, че сайтът на агенцията бил превзет от хакери и публикуваната реч на емира няма отношение към катарския лидер.

Британските авиолинии подновяват полетите от "Гетуик" и "Хийтроу"

Британските авиолинии съобщават, че целят да започнат да оперират в щатен режим от летище „Гетуик“ и да подновят по-голямат...

Но Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн сметнаха опровержението за неубедително и продължиха да настояват, че думите за възстановяване на отношенията с Иран са на емира.

Държавният министър за външните работи Анвар Гаргаш призова Катар да смени политиката си и да не допуска предишните си грешки, за да бъдат възстановени отношенията със съседите.

Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ прекъсват другите връзки с Катар. Саудитска Арабия обяви, че изключват Държавата Катар от коалицията, начело с Рияд, която извършва въздушни удари в Йемен срещу хуситите, подкрепяни от Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com