Трима убити при празнична стрелба след победата на Асад

18715
Трима убити при празнична стрелба след победата на Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

Стрелба, открита в сряда вечерта от ликуващи сирийци след съобщението за преизбирането на президента Башар Асад, взе жертви и рани хора в Дамаск, съобщи в. "Дейли стар", цитиран от Нюз.ру и Стандарт нюз.

"В крайна сметка празничната стрелба на привържениците на Асад погуби трима и рани десетки", уточни шефът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман. Минути преди еуфорията председателят на парламента Мохамад ал Лахам обяви, че при преброени 100% бюлетини Асад печели 88,7 на сто от гласовете. Професорът от Дамаския университет Хасан ан Нури и депутатът Махер Хаджар пък са били подкрепени съответно с 4,3% и 3,2% от гласовете. Президентският вот е минал при избирателна активност от 73,4%.

Асад печели президентските избори в Сирия

Сирийският президент Башар ал-Асад спечели без това да е изненадващо за никого президентските избори с повече от 88,7% от гласовете, ...

Победата на Асад бе посрещната с викове "Да живее Башар!" и изстрели, макар че президентът бе призовал да не се изразходват напразно патрони.

Докато Русия приветства провеждането на изборите, Западът ги нарече фиктивни. "Осъждаме жестокостта на режима на Асад, която доведе до конфликт, отнел живота на над 160 000 души. Осъждаме фиктивните избори от 3 юни. За Асад няма бъдеще в Сирия", обяви Г-7 в комюнике, разпространено в Брюксел. По повод сирийските избори руският президент Владимир Путин предупреди, че ако не се действа точно, Сирия може да се превърне в неуправляем разсадник на терористическа заплаха, включително и за Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com