Тръмп декларира, че ще изтегли американците от Сирия и Афганистан, но не и от Ирак

1999
Тръмп декларира, че ще изтегли американците от Сирия и Афганистан, но не и от Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският президент Доналд Тръмп отново потвърди желанието си изтегли американските военни от "безкрайните войни“ в Сирия и Афганистан в поредно интервю. Но той подчерта, че ще остане в Ирак, за да държи под око Иран, предаде БГНЕС.

Тръмп цитира високата цена в кръв и пари, които страната е трябвало да плати за годините битки в Афганистан. "Време е", каза той в интервю за предаването на CBS. "Ние виждаме какво стана с талибаните. Те искат мир. Те са уморени. Всички са уморени".

Коментарите на Тръмп идват в момент, когато ръководителят на американското разузнаване предупреди, че подобно изтегляне от Афганистан и Сирия може да позволи на "Ал Кайда" и "Ислямска държава" да се активизират. Но американският президент изглежда е безразличен към редкия републикански отпор, като твърди, че връщането на войниците у дома "е до голяма степен" причината той да бъде избран. Той заяви, че скоро ще обяви изтегляне "на 100% от халифата" веднъж, след като се приключи с групите на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.

Кюрдите искат да имат "специален статут" в бъдеща Сирия

Всяка сделка между сирийските кюрди и Дамаск трябва да уважава "специалния статут" на ръководените от кюрдите сили, които се сражават с...

"Ние сме на 99% сега. Ще бъдем и на 100%", каза Тръмп, който се очаква да обяви това по време на годишното си обръщение към страната във вторник (5 февруари).

В интервюто си той заяви, че ако екстремистите се активизират „ние ще се върнем, ако се налага".  "Но няма да поддържаме войска там, защото те имат малко хора. Или дори ако имат малко повече хора", каза Тръмп.

Той обаче сподели, че САЩ няма да оставят базите си в Ирак. "Ние изхарчихме цяло състояние, за да построим тази невероятна база. Може и да я запазим. И една от причините да искаме да я запазим е, за да наблюдаваме Иран, защото истинският проблем е Иран", обясни Тръмп.

Според него американското военно присъствие в Ирак е "перфектно разположено, така че да наблюдава за проблеми във всички части на Близкия Изток".

Държавният секретар на САЩ на неочаквана визита в Ирак

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който започна обиколка в Близкия Изток, пристигна на необявена предварително визита в Ирак, къд...

"Ние ще наблюдаваме и ще гледаме ако има проблеми, ако някой прави ядрени оръжия или други неща ние ще знаем преди тях", заяви американският президент.

Според Тръмп в Афганистан, че ще останат разузнавателни елементи "и ще видим дали се заформя гнездо и ако да ще направим нещо за това".

"Ние трябва да излезем от тези безкрайни войни и да върнем нашите хора у дома. Но това не означава, че няма да наблюдаваме. Ние ще наблюдаваме и ще наблюдаваме внимателно", повтори той.

Същевременно Али Ал Ганами, член на комисията по отбрана в иракския парламент, се закани, че страната му няма да позволи на САЩ да я използва като плацдарм за собствени цели. Ганами заяви, че Ирак е суверенна страна и Доналд Тръмп не може да прави едностранно планове за американско военно присъствие там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com