Тръмп помири Израел и Судан

2087
Тръмп помири Израел и Судан
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Судан ще започне нормализиране на отношенията с Израел. Това е третата страна през последните месеци, която затопля отношенията с еврейската държава с посредничеството на американците, пише "Times of Israel".

По време на телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху, председателя на преходния военен съвет на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, премиера Абдала Хамдок Тръмп извика журналистите в Овалния кабинет и обяви, че Израел и Судан са постигнали мир.

Тръмп: Поне 5 арабски страни искат нормализиране на отношенията с Израел

Най-малко още пет арабски държави искат нормализиране на отношенията с Израел, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, след като Судан с...

Ние разширяваме мирния кръг толкова бързо под вашето лидерство, се обърна Нетаняху към Тръмп, който отвърна, че много, много неща ще последват.

Споразумението, което ще задълбочи отношенията на Судан със Запада, е сключено след обещание на Тръмп да премахне северноафриканската страна от списъка с държави, които спонсорират тероризъм, ако изплати компенсации на американските жертви при терористични атаки.

"От 3 "Не" до 3 "Да", написа в "Туитър" израелският посланик в САЩ Рон Дермер. През 1967 г. арабският свят обяви в суданската столица, че няма да признава, няма да преговаря и няма да обявява мир на Израел.

Днес Судан се присъедини към ОАЕ и Бахрейн, които установиха дипломатически отношения с Израел през тази година.

Судан иска мирно споразумение с Израел

Судан се стреми да подпише мирно споразумение с Израел, което да отчита интересите на Хартум, заяви говорителят на външното министерств...

По-рано днес Тръмп се подписа под заповед за премахване на Судан от списъка на Държавния департамент с държави, които спонсорират тероризъм. Американският лидер е уведомил Конгреса за този ход. От своя страна, Судан е обещал да изплати 335 милиона долара компенсации на роднините на американските жертви на терористични атаки.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху охарактеризира постигнатата договореност за нормализирането на отношенията на еврейската държава със Судан като „още един потресаващ пробив към мира”.

„Днес обявяваме за още един потресаващ пробив към мира, за присъединяването на още една страна към "кръга на мира", за нормализирането на отношенията между Израел и Судан. Делегации на Судан и Израел ще се срещнат скоро, за да обсъдят сътрудничеството в много области, включително в селското стопанство и търговията. Небето на Судан днес е открито за Израел. Това позволява да се извършат преки и по-кратки полети от Израел в Африка и Южна Америка", изтъкна Нетаняху във видеообръщение, разпространено в петък от канцеларията му и цитирано от ТАСС.

Пояснявайки символичното значение на това събитие, премиерът отбеляза, че "именно в суданската столица Хартум през 1967 година бе прието решението на Лигата на арабските държави за "трите не": не на мира с Израел, не на признаването на Израел и не на преговорите с Израел". "Но днес Хартум казва да на мира с Израел, да на признаването на Израел и на нормализирането на отношенията с Израел. Това е нова ера, епоха на истински мир", посочи Нетаняху, цитиран от БГНЕС.

ООН: Източна Европа и Израел доставят оръжия на воюващите в Южен Судан

В експертен доклад на ООН се съобщава, че оръжия от Източна Европа и Израел стигат до воюващите страни в Южен Судан, предаде АФП. Експ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com