X
 
 

Турският парламент осъди САЩ за признаването на арменския геноцид

284 0
Турският парламент осъди САЩ за признаването на арменския геноцид
Снимка: Getty Images/Guliver
Всичките пет партии в турския парламент излязоха със съвместна декларация, в които решително осъждат приетата от американския Сенат резолюцията за признаването на геноцида над арменците през 1915 г. в Османската империя.

„Великото национално събрание на Турция решително осъжда и отхвърля приетата от Сената на САЩ резолюция за т.нар. "геноцид над арменците", която изопачава историческите факти и погазва фундаменталните норми на международното прав… Резолюцията е недействителна от историческа и правна гледна точка, а също в очите на турския народ и световната общност”, казва се в заявлението.

Daily Sabah: Ще изпрати ли Турция войски в Либия?

Ще изпрати ли Турция войски в Либия? Този въпрос задава турското издание Daily Sabah в материал, цитиран от агенция "Фокус". Меморанду...

Отбелязва се, че резолюцията „е част от мръсната игра" срещу Турция. Нейният парламент призовава историците към провеждането на достоверно изследване на събитията от 1915 г. с информиране на световната общественост за неговите резултатите, и напомня, че Турция отвори совите архиви за всички изследователи, включително за арменските, предаде БГНЕС.

Под документа са се подписали управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната опозиционна Народно-републиканска партия, прокюрдската Партия за демокрация на народите, националистическите Партия на националното движения и Добрата партия.

Actualno.com

Етикети: