Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УНИЦЕФ иска да събере 2,2 млрд. долара за децата по света

21 февруари 2014, 12:29 часа • 56163 прочитания

УНИЦЕФ призова за събирането на рекордните 2,2 милиарда долара за помощ на десетките милиарди деца по света, предаде БГНЕС.

Най-големият дял от средствата ще отиде за войната в Сирия.

Молбата надминава предишния апел за 1,4 милиарда долара, който бе увеличен на 11,7 милиарда през октомври миналата година. 40% от средствата ще бъдат предназначени за борба с последиците от гражданската война в Сирия.

Организацията ще осигури хуманитарна помощ за 59 милиона деца в 50 държави, пострадали от войни или природни бедствия, както и за 26 милиона възрастни.

Само в Южен Судан около 400 000 деца и техните семейства са напуснали домовете си заради конфликта.

"В Южен Судан започва дъждовният сезон. Трябва да преместим доставките и да увеличим основните услуги. Имаме нужда от спешно финансиране, за да предотвратим катастрофа", каза той. "Децата на Южен Судан са в същата ситуация като милиони други в Централноафриканската република и Сирия. Водещите заглавия днес насочват вниманието към тези сложни, лошо финансирани кризи. На много други места имат нужда от финансиране и спешна хуманитарна помощ", добави той и посочи, че нужда от помощ има и в Афганистан, Колумбия, Конго, Мианмар, Сомалия и Йемен.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес