В Китай вярват, че САЩ не могат да упорстват безкрайно в търговската война

1434
В Китай вярват, че САЩ не могат да упорстват безкрайно в търговската война
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки огромното си отрицателно салдо в търговията с Китай, САЩ в бъдеще ще бъдат принудени да продължат да внасят големи количества продукция и услуги, защото това е необходимо за развитието на самата американска икономика. Тази гледна точка изразяват икономическите наблюдатели на китайския вестник "Глобал таймс", предаде БГНЕС.

"САЩ се нуждаят от голям внос за поддържане на собствената си икономика", отбелязват те в редакционна статия, посветена на перспективите за отстраняване на противоречията в търговската област и икономиката между Пекин и Вашингтон.

Преките чуждестранни инвестиции в САЩ са намалели с над 30%

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в американската икономика са намалели с 32% или 120 милиарда долара през 2017 година в сравнение ...

"Споразуменията, постигнати между двете страни, почиват на огромния потенциал за водене на справедлива търговия. Има надежда, че участниците в преговорите между Китай и САЩ ще достигнат колкото е възможно по-голямо взаимно разбиране и колкото е възможно по-скоро ще ускорят процеса на сътрудничество между двете държави", се казва още в статията.

Според авторите ѝ търканията и дори епизодичните конфликти в търговско-икономическите отношения между двете страни са неизбежни, но те трябва да бъдат разглеждани като "болезнен преход към по-стабилно взаимно разбирателство".

"В търговските войни не може да има победители и техният изход не означава, че едната страна ще спечели, а другата ще загуби", подчертава "Глобал таймс". Изданието припомня, че официалната външнополитическа линия на китайското правителство е усилването на икономическата откритост, защитата на интелектуалната собственост, взимането под внимание на интересите на другите държави при удовлетворение на потребностите на китайския народ.

"Напредъкът, който беше постигнат между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин в Буенос Айрес, на срещата на Г-20, има важно значение на фона на търговските търкания между двете държави, които се усилиха през тази година... Двете най-големи световни икономики продължават да са стабилни – преплитането на техните интереси е основа за постигнатия неотдавна напредък", резюмират икономическите наблюдатели на вестника.

Има напредък в търговските преговори между Китай и САЩ, разкри дипломат

Китай и САЩ постигат напредък на преговорите по регулирането на търговските спорове, макар че разногласията остават. Това заяви високо...

Междувременно Китай се съгласи да намали митата за внос на американски автомобили, твърди американският президент Доналд Тръмп в профила си в Twitter. Тръмп пише, че Китай не просто се е съгласил да намалява мита върху вноса на автомобили, но даже и да ги маха изцяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com