X
 
 

В Малайзия "засаждат" облаци за дъжд срещу смога

1056 0
photo of В Малайзия "засаждат" облаци за дъжд срещу смога
Снимка: Thinkstock
Малайзия е подготвена да „засади“ облаци, след като качеството на въздуха в някои части на страната достигна нездравословни нива поради смог от горски пожари в съседна Индонезия, предаде БГНЕС.

Смог редовно покрива части от Югоизточна Азия по време на сухия сезон, когато изгарянето се използва за разчистване на земя в Индонезия за насаждения за палмово масло, за необходими за хартиената индустрия култури и други. Това предизвиква редовно гнева на съседните държави.

Бивш премиер на Малайзия е с обвинение за кражба на милиони, Ди Каприо също е в аферата

Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак е обвинен за присвояване на средства от сметките на държавния инвестиционен фонд 1MDB. С помощ...

Поради последното засега огнище на пожари части от източния щат на Малайзия Саравак на остров Борнео бяха покрити от смог през последните няколко дни.

Индексът на замърсителите на места достигна "много нездравословни нива", заяви Гари Тесейра, служител в министерството на околната среда.

„Изключително тежко е в Кучинг“, каза Тесейра за АФП, имайки предвид град от половин милион души.

Той каза, че Малайзия е готова да извърши т. нар. засяване на облаци, т.е. впръскване на различни вещества – като сребърен йодид, за да предизвика дъжд в опит да облекчи смога.

В Малайзия погнаха бивш премиер за корупция

Прокуратурата в Малайзия започва да изгражда обвинения срещу бившия премиер на страната Наджиб Разак с дело за разхищение на средства о...

"В момента, в който ситуацията в облака е подходяща, химикалите ще бъдат заредени и самолетът ще излети и ще извърши засяването", каза той.

Някои страни извършват „сеитба“ в небесата при продължителни суши, за да предизвикат дъжд и да изчистят въздуха, като впръскват определени химикали в облаците, въпреки че някои експерти поставят под въпрос ефективността на подобни дейности.

Бу Сянг Вун, 47-годишен инженер в Кучинг, описа небето като "мътно, горещо с миризма на опушено".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...