В Русия медии ще бъдат обявявани за "чужди агенти"

16217
В Русия медии ще бъдат обявявани за "чужди агенти"
Снимка: БГНЕС

Оттеглиха проект на закон за обявяване на руски медии с чуждестранно финансиране за "чужди агенти" единствено с цел изискванията в него да станат още по-строги, съобщи агенция "Интерфакс". Решението е мотивирано с актуалните събития в Украйна, които показали, че подготвяните ограничения за руските медии не са достатъчни, предаде Стандарт нюз.

Този нов статут на "чуждестранен агент" има специален режим на регистрация и много по-често трябва да отчита дейността си пред данъчните и пред специален орган на властта.

Русия критикува незачитането на човешки права в България

Министерството на външните работи в Русия отправя остри критики към България по отношение зачитането на човешките права у нас. Ведомств...

Вносители на законопроекта са трима депутати от управляващата партия - Евгений Фьодоров, Антон Романов и Магомед Селимханов, а той датира още от декември 2012г., когато обаче "Единна Русия" не застана зад текста.

Сега Фьодоров обяви, че внасят допълнително затягане на изискванията за въвеждането на специалния режим. "Първоначално беше записано, че той ще действа за медии с 50% чуждестранно финансиране. Смятаме, че този праг трябва да се намали още повече след последните събития в Украйна, където всъщност медии провокираха гражданска война. Общо взето такава е и ситуацията в Русия", уточнява Фьодоров.

"Авторите ще преправят законопроекта и ще го внесат отново, той ще бъде готов още следващата седмица", допълва депутатът.

В оригиналния текст се казва: средства за масова информация, които получават от чуждестранни източници парични средства и друго имущество в обем над 50% от собствените си приходи и отразяват политическата дейност на територията на Русия, са длъжни да се регистрират като чуждестранни агенти.

2035 г.: Русия остава първи износител на нефт и газ

Към 2035 г. Русия ще продължи да бъде най-крупният износител на нефт и природен газ, прогнозират от "Бритиш петролиум" /BP/, предаде БГ...

Съдържанието, което създават такива медии, трябва да бъде съпровождано с изрично съобщение, че се създава и разпространява от чуждестранен агент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com