В Швейцария започна мирната конференция за Сирия

14459
В Швейцария започна мирната конференция за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

В швейцарския град Монтрьо днес започна международната мирна конференция за Сирия, която е известна като "Женева 2", посветена на разрешаването на тригодишния кървав конфликт в Сирия, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Ден преди откриването генералният секретар на ООН Бан Ки Мун отговори на искане на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили и отмени поканата към Иран да участва във форума. Русия и Иран изразиха огорчение от този отказ и посочиха, че той е грешка и намалява шансовете за успех на конференцията. Тя беше открита от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в присъствието на представители на около 40 държави и международни организации, в това число първите дипломати на САЩ и Русия Джон Кери и Сергей Лавров.

Делегацията на сирийската опозиция пристигна със закъснение и не присъства в момента, когато Бан Ки Мун откри форума. "С мен упорито работиха Лавров и Кери, както и редица други партньори, за да стигнем до този ден", подчерта ръководителят на световната организация и припомни "изключително трудния път, изминат, докато се стигне до тази среща. "Вие, делегатите на сирийското правителство и на опозицията имате пред себе си огромен шанс", добави Бан Ки Мун, обръщайки се към представителите на Сирия. След него трябва да говорят Лавров и Кери.

Делегациите на президента Башар Асад и на сирийската коалиция, водена от Ахмед Джарба, също трябва да се изкажат. Задачата на участниците в конференцията е да намерят решения с ясната цел да се пресече омагьосаният кръг на насилието в Сирия, където гражданската война и зверствата взеха повече от 130 000 жертви и принудиха милиони сирийци да напуснат домовете си и дори страната.

Сирийската делегация за Женева-2 беше задържана пет часа в Атина

Самолетът със сирийската делегация, която трябва да участва на мирната конференция Женева - 2 в Швейцария, излетя от Атина, след като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com