Владимир Путин е най-влиятелният човек в света

53547
Владимир Путин е най-влиятелният човек в света
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин (№ 1) зае първото място в петата годишна класация на списание Forbes на Най-влиятелните хора в света, след като той продължи да утвърждава контрола си над Русия и на международната сцена, предаде Стандарт нюз.

Президентът Барак Обама (№ 2) е изпаднал от първото място и е следван от генералният секретар на Комунистическата партия на Китай Си Цзинпин (№ 3) , папа Франциск (No.4) и германският канцлер Ангела Меркел (№ 5). В топ 10 са и съпредседателят на Bill&Melinda Gates Foundation Бил Гейтс (№ 6), председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке (№ 7), кралят на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азиз (№ 8), президентът на Европейската централна банка Марио Драги (№ 9) , и единственият активен бизнесмен в Топ 10 директорът на Wal-Mart CEO Майкъл Дюк (№ 10). Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън отпадна от Топ 10, за да вземе 11-то място в списъка.

Путин: Русия изнася оръжие само на легитимни власти

Руският президент Владимир Путин призовава оръжейните производители в света да последват примера на Русия, която доставя оръжия само...

Сред 13-те новодошли в списъка са папа Франциск, председателят на Китайската инвестиционна банка Динг Судонг (No. 36) и управителят на Централната банка на Япония Харухико Курода (No. 39). Към тях се присъединяват най-богатият човек в Африка - нигерийският милиардер Алико Данготе (No. 64), председателат на Samsung председател Лий Кун-Хий (No. 41), генералният директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн (No. 49), директорът на IBM Вирджиния Ромети (No. 56) и главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън (No. 58). Политиците, които са нови в списъка включват президента на Южна Корея Парк Гуен-Ше (No. 52), министър-председателя на Япония Шиндзо Абе (No. 57) и заместник председатела на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън (№ 72).

Директорът на Amazon Джеф Безос (№ 15) се изкачи в списъка от 27-ото си място миналата година след като последната му покупка на Washington Post предизвика дебат за бъдешето на "старите медии" и неговите по-големи амбиции. Директорът на Apple Тим Кук (№ 19) също скочи в списъка от номер 35 през 2012 година.

Четиридесет процента (или 26 души) от списъка са милиардери, с комбинирана нетна стойност общо 564.1 милиарда щатски долара - повече от БВП на Швеция, според Групата на Световната банка. Четирима са от Китай и 4 са от Индия. Девет са жени, повече от всякога до сега. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Цукерберг (№ 24) и върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун (№ 46) са най-младите в списъка, на възраст от 29 и 30.

Четири фактори са взети под внимание, за да се изберат 72-та души, които имат значение за 7,2 милиарда души на планетата: над колко хора имат власт; финансовите ресурси, които те контролират; ако имат влияние в повече от една сфера, и как те активно упражняват правомощията си да променят света.

Путин и Обама се срещат на 7 октомври

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама ще имат двустранна среща в рамките на срещата на страните от организацията за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия