Военно положение в Тайланд

56080
Военно положение в Тайланд
Снимка: Getty Images/Guliver

Командващият армията на Тайланд обяви военно положение, в резултат на месеците на политически вълнения, но настоя, че не завзема властта чрез военен преврат. В столицата Банкок военните заеха позиции край основните места за протести, офисите на телевизиите и ключови транспортни центрове в града.

Държавната телевизия излъчва патриотични песни, часове след като командващият армията генерал Прают Чан Оча обяви въвеждането в цялата страна на военно положение в три часа сутринта местно време.
В изявление прочетено по тайландската телевизия Прают каза, че военното положение е нужно във връзка с влошаването на сигурността и опасенията му, че може да бъде използвано тежко въоръжение срещу цивилните. По думите му, армията възнамерява да върне мира и реда в страната възможно най-скоро. Той призова населението да не се паникьосва и да продължи с ежедневните си задължение както обикновено.
Армията обяви, че временното правителство продължава да е на власт. Цивилните представители на правителството се очаква да проведат среща с ръководството на военните по-късно във вторник за обсъждане на ситуацията.

Информационните телевизии в Тайланд продължават да излъчват, макар военните да разпространиха изявление забраняващо разпространяването на обезпокоителни новини или кадри, въздействащи на мира и реда в страната.
Налагането на военно положение отменя действието на създадената агенция на полицията и гражданските власти, която следеше за сигурността в последните месеци. В Банкок във вторник сутринта военните заеха позиции на ключови места в цялата столица, включително на основните места за провеждане на про- и антиправителствени демонстрации. Но училищата, правителствените сгради и бизнесът работят нормално.

Командващият тайландската армия Прают Чан Оча предупреди преди дни, че армията е готова да предприеме твърди мерки, след като при нападение срещу антиправителствен митинг загинаха трима души, а други 20 бяха ранени. шестте месеца на политически протести доведоха до общи почти 30 загинали, повечето антиправителствени протестиращи.

Армията предприе тази си стъпка в момента на задълбочаваща е безизходица в политическия конфликт и протестите, а антиправителствени движения поискаха политически промени преди провеждането на нови избори.
Бившият премиер Инглук Шинаватра и деветима министри от кабинета бяха принудени от конституционния съд да подадат оставка, по обвинения в злоупотреба с власт.

Инглук беше заменена от министъра на търговията Ниватамронг Бунгсонграисан, който в понеделник отказа да се оттегли, според план съставен от сената. Управляващата партия „За таи” обяви, че остава решена да настоява за нови избори, реди да се проведат политическите реформи, искани от антиправителствените демонстранти.

Официалните икономически данни, оповестени в понеделник, показват увеличаване на щетите върху икономиката в резултат на месеците политически конфликт.

Voice of America

Силно земетресение удари Тайланд, за щастие без жертви

Силно земетресение с магнитуд 6 разтърси Северен Тайланд, съобщи Американската геофизическа служба. Епицентърът на труса му се намирал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия