Втора сирийска революция – срещу джихадистите

30122
Втора сирийска революция – срещу джихадистите
Снимка: Getty Images/Guliver

Бунтовници и опозиционни активисти в Сирия, участващи от три години във война срещу режима, подеха "втора революция" - този път срещу свързаните с "Ал Кайда" джихадисти, обвинявайки ги в най-ужасни престъпления.

От петък ожесточени боеве противопоставят три бунтовнически коалиции на "Ислямската държава в Ирак и Левант" – групировка, която доскоро бе съюзник на бунтовниците срещу силите на президента Башар Асад.

Сирийската електронна армия проби Skype

Щрихите на войната във виртуалното пространство стават все по-видими, след като Сирийската електронна армия успя да хакне една от най-п...

Тази сунитска екстремистка групировка постави под свой контрол град Фалуджа, на 60 км от Багдад, и пое отговорност за самоубийствен атентат в Ливан срещу крепост на шиитската партия Хизбула, която се бие на страната на сирийския режим. Всичко това свидетелства за разклоняването на сирийския конфликт към съседните страни.

В Сирия с увеличаването на броя на отвличанията и на екзекуциите чрез обезглавяване, приписвани на бойците на "Ислямската държава в Ирак и Левант" от лятото на 2013 г., бунтовнически формирования обявиха открита война на екстремистите.

Армията на муджахидините – нова формация на бунтовници – се зарече в петък да се бори срещу "Ислямската държава в Ирак и Левант", като я обвини, че отвлича, изтезава и убива бунтовнически командири и бойци - обвинения, които често отправя и политическата опозиция.

Политическата опозиция обяви пълната си подкрепа на опитите на бунтовниците "да освободят градовете, попаднали под авторитарното потисничество на Ислямската държава в Ирак и Левант" и я обвини, че е "откраднала" революцията срещу Асад.

Джихадистите реагираха с комюнике, в което изобличават медийната кампания, целяща да опетни образа на истинските мъже на джихада (свещената война), представяйки ги за убийци.

Турция строи нова стена по границата със Сирия

Турция започва строежа на нова стена, висока 4 метра, по границата със Сирия в опит да спре нелегалната имиграция, съобщава турският ...

Групировката също така заплаши жителите на Алепо, че ако продължава и нараства натиска на "хулиганите бунтовници" , може да се оттегли от този фронт и да остави армията на Асад да влезе в града. Не се питайте какво ви очаква от режима ..., а се наредете на страната на Ислямската държава в Ирак и Левант, за да не съжалявате горчиво, заяви тя.

Освен Армията на муджахидините и Ислямският фронт – най-мощната бунтовническа коалиция в Сирия – и Фронтът на революционерите на Сирия също се включиха в битката.

Боевете продължиха в събота вечерта по-специално в района на Алеп. Това са най-ожесточените сражения между бунтовници и джихадисти, според НПО Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

Сирийските власти винаги са заявявали, че се борят срещу "терористи екстремисти", без да правят разлика между политически противници, бунтовници и джихадисти.

С отварянето на този нов фронт бунтовниците отбелязаха началото на "втора революция", в която смятат да се бият както срещу властта на Дамаск, така и срещу "терора", наложен от "Ислямската държава в Ирак е Левант", която проповядва крайна форма на исляма.

Над 2.3 млн. души са бежанците, напуснали Сирия

Броят на бежанците, напуснали Сирия, поради гражданската война в страната, превишава 2.3 милиона души, съобщава ИТАР-ТАСС. „Броя...

Революцията се върна в правия път, коментира във Фейсбук боец от Идлеб.

Опозицията обвини Ислямската държава, която в началото бе добре дошла, тъй като бе добре организирана и въоръжена, че служи на интересите на режима.

Групировката открито воюва за ислямска държава в Сирия и е наложила властта си в Рака, северната част на страната: наредила е забулването на ученичките и е арестувала стотици активисти и видни личности като езуитския свещеник Паоло Дал`Олио. Има съобщения за обезглавяване на хора след банален донос за богохулство.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com