Западът има план: Москва да плаща за инвазията си в Украйна

9469
Западът има план: Москва да плаща за инвазията си в Украйна
Снимка: iStock

Западните правителства изготвят планове за емитиране на дълг, за да помогнат за финансирането на Украйна, като използват руски активи като гаранция за изплащането му. Ход, който ще принуди Москва да започне да плаща за своята инвазия, пише Financial Times.

Според различни оценки, на Запад са замразени около 300 млрд. евро руски активи, след като Путин подпали войната в Украйна. 200 млрд. евро се счита, че са на територията и под юрисдикцията на ЕС.

Накратко за идеята

Идеята е да се вземат заеми в полза на Украйна, а замразените руски активи да са гаранция, че те ще бъдат върнати, ако Русия не се съгласи да плати нанесените от нея щети в Украйна, които по украинска оценка към момента възлизат на 1 трилион долара.

Длъжностни лица от две държави от Г-7 коментираха, че сега това е водещ вариант за отключване на замразените средства за Украйна.

Припомняме, че посланиците на ниво ЕС вече одобриха печалбите от замразени руски активи да отиват за Украйна. Идеята замразени руски активи да се ползват в помощ за Украйна циркулира отдавна, като САЩ са по-агресивни - вече има сондажи да се дават не просто печалбите от тези активи, а самите активи.

От руска страна вече заплашиха, че ако руски активи бъдат конфискувани, ще има конфискация на западни активи в Русия. ОЩЕ: Посланиците на ниво ЕС одобриха: Печалбите от замразени руски активи отиват за Украйна

Различните мнения 

Вашингтон настоява съюзниците да намерят начини да конфискуват активите на Руската централна банка на стойност 260 милиарда евро. Около 191 милиарда евро от активите на Москва се държат в Euroclear, базиран в Брюксел депозитар на ценни книжа.

Париж и Берлин изразиха особена предпазливост, тъй като са загрижени за законността, финансовата стабилност и възможните репресии. Германското правителство заяви, че подкрепя използването на възвръщаемостта, генерирана от руски активи, държани в Euroclear.

Берлин обаче е против изземването на основните активи. Заедно с Франция и Европейската централна банка, Германия изрази опасения, че това може да има последици за финансовата стабилност.

Британският външен министър Дейвид Камерън каза през декември, че е убеден, че може да бъде намерен законен път за изземване на руски държавни активи. ОЩЕ: Руски милиарди за Украйна: Външната комисия в Сената на САЩ подкрепи проекта

Компромисната позиция на Белгия

Белгия е насърчавала идеята за набиране на дълг срещу активите в опит да изгради компромисна позиция.

„Използването на активите като обезпечение за набиране на дълг е опит да се намери компромис между различни гледни точки около масата, както в рамките на ЕС, така и на G7“, каза служителят. ОЩЕ: Путин с указ: Да се издири имуществото на Руската империя в чужбина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Тайланд забранява употребата на канабис едва две години, след като го легализира

Досущ като Пепеляшка: Войник загуби обувката си на парада в Москва (ВИДЕО

Пак дрон: Рафинерия на "Газпром" пуши, депо на "Лукойл" също е ударено (ВИДЕО)

Иран предупреждава за атомна бомба, ако види заплаха за съществуването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com