Защо руското ГРУ плаща на талибани да убиват американци в Афганистан?

3395
Защо руското ГРУ плаща на талибани да убиват американци в Афганистан?
Снимка: Getty Images/Guliver

„Защо, както точно съобщи New York Times в петък, руското Главно разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) плаща на талибаните да убиват американци в Афганистан? Правейки това, то рискува несъразмерни последици за неясни стратегически печалби“, пише най-авторитетният автор на близкото до Републиканската партия издание Washington Examiner Том Роган в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Поне, вероятно, така изглежда на американците. Но за Владимир Путин, САЩ е „основният враг“ на Русия и ГРУ са предразположени за агресивни действия срещу нас.

Взрив на пазар в Афганистан, има загинали и ранени

Десет души загинаха, а 15 бяха ранени при взрив на пазар за животни в провинция Гилменд в южната част на Афганистан. Това съобщи РИА Но...

Путин вижда най-голямата си пречка в САЩ, които са свързващото звено в НАТО и осигуряват защита на държавите, които иначе Путин би пробвал да превърне във феодални владения в съветски стил. САЩ най-много подкопават руските държави-клиенти, като Сирия, и подкопават руските икономически интереси с иновации като фракинга.

И така, Путин иска да ни отслаби. Това обяснява защо той се стреми да навреди на демократичното гражданско общество в САЩ (ала кампанията за намеса в изборите през 2016 г. и активните мерки за разединяване на американците) и да намали сигурността ни, като подкрепя Китай, Иран и други противници на САЩ. Понякога това означава заплаха за самото ни съществуване.

И тук влизат в употреба ГРУ и схеми, като тази в Афганистан.

Патологично агресивна организация със склонност към крайна бруталност, ГРУ е създадена да бъде мълчаливият екзекутор на Русия по целия свят. Разбира се, както при този най-скорошен заговор на ГРУ в Афганистан и аферата с отравянето в Солсбъри през 2018 г., понякога този нож екзекутор не е толкова тих. Отчасти резултат от намаляващите стандарти за набиране на персонал и обучение, а отчасти резултат от култура, която дава приоритет на резултатите на всяка цена, днешното ГРУ може да бъде доста мърляво.

Милиони афганистански деца се нуждаят от хуманитарна помощ

Около 8,12 милиона деца в Афганистан имат нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят тази година, предупреди хуманитарната организация &...

Независимо къде ГРУ може да удари американските интереси, то се наслаждава на това. Много малко неща могат да такива похвали от Путин, каквито получава директорът на ГРУ Игор Костюков, когато влезе в кабинета му с новини за акция, която е навредила на САЩ.

ГРУ също вижда убийството на американците като честна игра в по-голяма конкуренция. Например в Либия, САЩ предоставя разузнавателни данни в подкрепа на турските операции срещу Халифа Хафтар и частната военна компания „Вагнер“, за която ГРУ упорито отрича. Тези усилия също така предоставят на САЩ достъп до високоласни руски оръжейни системи. ГРУ вижда също убийството на американски войски в Афганистан като справедлив отговор на подкрепата на ЦРУ за съпротивата на Афганистан по време на съветската окупация на тази държава през 1980 г.

ГРУ също ще иска отмъщение за инцидент през 2018 г., в който повече от сто оператори на „Вагнер“ бяха убити, след като нападнаха американските сили в Сирия и след това бяха бомбардирани.

Тези оправдания са смешни, разбира се. В Афганистан САЩ се опитват да стабилизират демокрацията в полза на неговия народ. Съветската окупация означаваше доминация над тези хора чрез тирания. А жертвите на ГРУ в Сирия бяха по-скоро от отбранителните действия на САЩ, а не от настъпателни такива.

Бомба уби журналист в Афганистан

Монтирана на пътя бомба уби журналист и шофьор, след като избухна под автобус, превозващ служители на частен афганистански телевизионен...

И точно в това е сърцето на проблема тук. Когато става въпрос за САЩ, Путин има силно желание да действа офанзивно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com