Албанци вилняха в Скопие заради огромния кръст в "Бутел"

6226
Албанци вилняха в Скопие заради огромния кръст в "Бутел"
Снимка: Thinkstock

Протест на етнически албанци заради издигането на 56-метров кръст в квартал "Бутел" на македонската столица премина в разбиване на подготвената площадка и окупацията на мястото, съобщава новинарският сайт МКД, цитиран от БГНЕС.

"В началото на протеста демонстрантите се събраха пред стадиона в съседния квартал Чаир, а след това тръгнаха към кръговото движение, в центъра на което се планира да се издигне кръст на височина 56 метра. Там те изгориха палмово дърво, потрошиха кофража за изливане на фундамента и засипаха всичко със земя, след което с албански знамена и музика продължиха протеста", съобщава МКД.

Иванов: Няма да допуснем да се взимат едностранни решения за наша сметка

"Няма да позволим да се реализират едностранни решения, които да бъдат за наша сметка" заяви македонския президент Георги Иванов на с...

Организатор на протеста е една от двете водещи партии на етническите албанци - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ). Цялото политическо ръководство на ДСИ взе участие в акцията. Според кмета на квартал Чаир Изет Меджити, "кръстът е провокация за всички албанци".

Протестиращите носеха плакати: "Това е клин, не кръст", "Не искаме Скопие да стане Белфаст, Бейрут или Йерусалим", "Политиката далеч от религията." Организаторите на акцията разпънаха палатки и обещаха да не напускат мястото докато решението за издигането на кръста не бъде отменено.

В средата на февруари Меджити и съмишлениците му издигнаха в Чаир албанския национален символ - черен двуглав орел на няколко метра височина, в чест на 15-годишнината от конфликта между етническите албанци и македонци в страната. Независимо от изискванията на държавната строителна инспекция, ръководството на Чаир не представи документи за издигане на паметника и не го премахна.

Снимка: Архив

Мигрантите може да тръгнат по нов балкански маршрут

На Балканите се подготвя нов маршрут за бежанците, които търсят спасение в Европа, предупреди немската телевизия Н-TV. Според телевизи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com