Албания и Косово правят общи митници и махат роуминга

2706
Албания и Косово правят общи митници и махат роуминга
Снимка: iStock/Guliver

Правителствата на Косово и Албания на днешната съвместно заседание в Печ подписаха договори с които в следващите шест месеца ще се обединят митниците, ще бъдат премахнати митата, и роумингът в комуникациите между двете страни, предаде БГНЕС.

На церемонията, проведена след съвместната сесия, министри на двете правителства подписаха общо девет споразумения и протоколи.

Косово не слуша Брюксел и не сваля митата срещу сръбски стоки

Косовското шамаросване с мита от 100% по сръбския внос предизвика нова вълна на напрежение между двете страни, предаде БГНЕС. Косовски...

Косовският премиер Рамуш Харадинай и албанският му колега Еди Рама заявиха, че сътрудничеството на двете страни е повече от необходимо. Харадинай каза, че гражданите на Косово и Албания очакват още повече от двете правителства, но и тези договори, които се подписват днес, представляват "конкретизация на отдавнашни приоритети на двете страни".

„Това, което Косово подчертава, е неговото заставане на страната на Съединените щати като водещ световен фактор и на страната на нашите стратегически партньори. Албания винаги може да разчита на Косово и винаги има право да разчита на Косово, но и Косово винаги е разчитало на Албания и това се показа през 1999 г., в най-тежките дни на нашия живот като нация“, каза Харадинай.

Албанският премиер Еди Рама заяви, че въвеждането на мита от 100 процента на продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина е била "правилна реакция на неправдите, които се правят към Косово, често и с подкрепата на различни европейски страни".

От друга страна, посочи Рама, след кратко време Косово и Албания ще имат нулеви мита и пълно унифициране на митниците.

Железопътна линия ще свърже Албания и Гърция

Албания и Гърция ще се свържат с железопътна линия чрез изграждане на трасе от Лерин през Костур до Поградец. Проектът ще бъде финанси...

„Днес е моментът да се въведат 100 процента мита на север и нула процента в южната част на Косово. Второ, ние се насочваме към митническия съюз: транзит от 1 януари в пристанище Дуръс за Косово и други стъпки през следващите шест месеца за обединяване на митниците. Който смята, че това представлява заплаха, било в Белград или в Брюксел, е добре дошъл да седне на масата и да му обясним, че не е заплаха, а е покана за всички други да вземат пример от това сътрудничество и Сърбия първа да последва този пример“, каза Рама.

Албанският премиер също обеща да се създаде съвместен фонд между Прищина и Тирана за функционирането на външната политика, което ще помогне за интегрирането на двете страни в ЕС до 2025 г.

Днешното заседание в Печ е петата съвместна сесия на правителствата на Косово и Албания. Първата беше проведена в Призрен през 2014 г., последвана от съвместни заседания всяка година първо в Тирана, после в Прищина и миналата година в Корча.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com