Албания иска арест за бившия вътрешен министър заради наркотрафик

1734
Албания иска арест за бившия вътрешен министър заради наркотрафик

Албанската прокуратура поиска сваляне на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър в кабинета на Еди Рама Саймир Тахири поради участието му в наркотрафик.

Искането бе отправено само ден след като италианската полиция изпрати официални документи и над 400 страници със стенограми от подслушвани разговори, от които става ясно, че близки сътрудници на албанския премиер Еди Рама и Саймир Тахири участват в наркотрафик.

Италия: Хора на албанския премиер Еди Рама участват в наркотрафик

Италианската полиция изпрати официални документи и над 400 страници със стенограми от подслушвани разговори, от които става ясно, че ...

От един от телефонните разговори става ясно как наркотрафикант обещава на Тахири 50 000 евро, ако "той си затвори очите" при прехвърлянето на голямо количество марихуана от Албания в Италия. Медиите в Тирана определят случилото се като поредния тежък скандал свързан с кабинета на Рама, пише БГНЕС.

Прокуратурата поиска от "парламентарната мандатна комисия да получи разрешение за арест, обиск и лишаване от свобода на бившия вътрешен министър".

Недалеч от дома на Тахири от вчера след обяд има масирано полицейско присъствие, включително и на спецчасти. Къщата на Тахири се намира в елитния квартал на Тирана. Ако той бъде признат за виновен по обвинението за участие в наркотрафик може да получи до 32 години затвор. Минималната присъда е 14 години.

"Не бързайте. Изчакайте малко. Все още нищо не сте чули", каза самият Тахири пред медиите вчера следобяд. Този коментар на бившия вътрешен министър се приема като директна заплаха към Еди Рама.

Много бързо след това самият премиер Рама написа в собствения си профил във Фейсбук, че очаква "Саймир да докаже, че няма никаква връзка с тази престъпна история".

Еди Рама се срещна с албанските партии от Македония

Премиерътна Албания Еди Рама се срещна с лидерите на водещите албански партии в Македония – „Демократичен съюз за (евро)инт...

Лидерът на опозиционната Демократическа партия Люлзим Баша и Моника Круемади от Социалистическото движение за интеграция много остро поставиха въпроса за оставката на Рама и задържането на Тахири. В Тирана се появиха и информации, че Тахири "се опитал да се самоубие".

Предаването на стенограмите от подслушаните телефонни разговори става само няколко седмици след като в Италия бе арестуван Моси Хабити, който се смята за "Балканският Пабло Ескобар".

Хабити ръководеше една от най-големите престъпни групировки "Хабилай", която контролираше наркотрафика към Италия.

Преди два дни албанската полиция задържа 4.5 тона марихуана на пристанището във Вльора, който представители на "Хабилай" са се опитали да прехвърлят контрабандно към италианските брегове. "Полицейската операция бе проведена успешно благодарение на сътрудничеството с Прокуратурата", каза зам.-директорът на полицията Ребан Яупи.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com