Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албански политик: Оптимист съм за конституционните промени, чакаме изборите в България

13 май 2024, 23:02 часа • 2305 прочитания

Лидерът на албанската коалиция "Вреди" Арбен Таравари е оптимист за приемането на конституционните промени в Северна Македония и смята, че страната има шанс да стане член на Европейския съюз до 2028 г.

Таравари заяви, че ВМРО-ДПМНЕ "има волята да реши проблема и да започне преговори". Той посочи, че "има предложения и от двете политически формации за европейския път на страната, но и предложения от международни експерти", които се надява да бъдат "много активни между Скопие и София в бъдеще", предаде БГНЕС.

Още: Заев: Мицкоски и Силяновска да спазват конституцията и международните договори

"Европейският път на Македония е да се промени конституцията, да се направят определени конституционни промени. Наясно сме, че Преговорната рамка се променя трудно, затова не говорим за Рамката. Оставяме това да се обсъди още веднъж, защото през юни в България има избори, така че да видим дали ще имаме стабилно правителство в България. Но имаме и помощници, които ще помогнат в този период и се надявам те да бъдат много активни в намиране на решение, което да бъде приемливо за бъдещите правителства на двете страни. Има посредници и от ЕС", каза Таравари в интервю за "Телма".

Относно тържественото изявление на новия президент на държавата Гордана Силяновска-Давкова, която не спомена конституционното име на държавата, Таравари заяви: "Все още преобладава еуфорията от изборите. Надявам се, че новият президент на държавата ще уважи Конституцията и международни договори. От "Вреди" изразихме съжалението си за случилото се."

Още: Засега: Атина не обмисля вето за Скопие за ЕС

На 11 май ВМРО-ДПМНЕ и "Вреди" проведоха предварителни разговори за коалиционно управление в съседна РС Македония. Срещата между работните групи, която трябваше да се проведе на 13 май, беше отменена.

Таравари каза, че досега не е имало дискусия с ВМРО-ДПМНЕ за разделяне на ресорите и кадрови решения. Той отхвърли като спекулации информацията, че определени министерства вече са разпределени.

Още: Албанската опозиция в РСМ отложи коалиционните преговори с ВМРО-ДПМНЕ

Таравари, който беше и кандидат за президент на тазгодишните избори, отбеляза, че местните избори през 2025 г. ще бъдат първият тест за новото правителство.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес