Албански сезонни работници може да отидат в Гърция през май

2108
Албански сезонни работници може да отидат в Гърция през май
Снимка: Getty Images/Guliver

Албания и Гърция, чиито граници са затворени заради епидемията от коронавирус, се договориха да разработят схема, която да позволи на албанските сезонни селскостопански работници да отидат в Гърция до средата на май, заяви албанският премиер Еди Рама. Двамата с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис са разговаряли относно борбата с коронавируса, възстановяването на икономиката и по-специално общия интерес страните да си взаимодействат по въпроса за сезонната заетост, пише „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Гръцките фермери се нуждаят през май от 50 000 берачи на плодове и зеленчуци и от хора, които да помагат при обработката на земята. Обикновено тази работна ръка идва от съседна Албания и от държавите-членки на ЕС България и Румъния. Дотогава Тирана планира значително да облекчи въведените заради коронавируса ограничения.

Германия ще приеме около 40 000 сезонни работници, включително и от България

В разгара на кризата Германия все пак ще приеме сезонни работници от Източна Европа, за прибиране на реколтата, но при много строги пра...

„Съгласихме се да разгледаме внимателно въпроса за придвижването на сезонните работници от Албания към Гърция, в съответствие с общата необходимост да им предоставим възможност да се включат в сезонната работа около средата на май“, заяви Рама във Фейсбук.

Албанският премиер благодари на Мицотакис, че не е предприел действия срещу албанските сезонни работници, останали в Гърция заради затварянето на границата, и оцени високо проведения разговор, като се има предвид, че над половин милион албанци живеят и работят там.

Взаимоотношенията между двете балкански съседи са стабилни въпреки съществуващите нерешените въпроси, включително делимитацията на техните морски граници.

По информация на гръцките медии, Министерството на земеделието на Гърция е обезпокоено, че затворената граница ще отреже достъпа на най-квалифицираната работна сила от Албания, ще съсипе продукцията на техните земеделски производители и ще причини големи загуби за икономиката.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Гърция има желание да улесни придвижването им, но също така трябва да предприеме необходимите предпазни мерки като тестване и поставяне под карантина за няколко дни, преди да стигнат до полетата. Изданието подчертава, че доходите от сезонната работа в Гърция и паричните преводи са от решаващо значение за икономиката на Албания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com