Ана Бърнабич: Преговорите с Прищина се върнаха 50 крачки назад

2161
Ана Бърнабич: Преговорите с Прищина се върнаха 50 крачки назад

Преговорите с Прищина се върнаха 50 крачки назад, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич по време на гостуване в белградската телевизия Pink, цитирана от македонският вестник “Нова Македония“.

Ходът на Прищина за формиране на армия в Косово и заличаване на границите с Албания възстановиха политическия диалог с Белград на 50 крачки назад. С всичките си мерки, като увеличаване на митата за сръбски продукти, не идват сигнали за постигане на компромис, а Белград и Прищина все повече се отдалечават. Най-голямата заплаха е опитът да се създаде велика Албания, каза Ана Бърнабич, предаде агенция Фокус.

Косово: Сърбия е мини-Русия на Балканите

Косовският премиер Рамуш Харадинай каза днес, че Белград е продължение на ръката на Москва на Балканите и че Прищина незабавно ще према...

"Що се отнася до заличаването на границите, те ще се опитат да се измъкнат от инициативата, която постави на масата президента на Сърбия Александър Вучич. Тя се отнася до наличието на митнически съюз, да има свързани Балкани, за да се постигне икономически растеж, развитие, мир и стабилност. За това е обаче е смешно да се говори в момента, в който временните институции в Прищина въвеждат мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Не може да се каже, че от една страна не сте за политическо, а за икономическо премахване на границите, а от друга страна да поставяте бариери пред Сърбия и Босна и Херцеговина - каза Бърнбич.

Очевидно е, че в този момент въпросът за границите беше поставен на масата, а това можеше да бъде поставено за разглеждане преди десет години. Промяната на границите не може да се приложи за някого, а за Република Сръбска това да не важи, отбелязва сръбският премиер.

"Да видим принципите, за които можем да говорим и да се опитаме да постигнем компромисно решение. Надявам се, че ще стигнем до компромисно решение, особено след 6 ноември миналата година, когато Прищина въведе митата и когато се показа колко не са прави всички хора, които казват, че замразеният конфликт е добро решение" - каза Бърнабич.

Сръбският премиер, очаква с нетърпение реакциите на Съединените щати, защото има нещо, което администрацията във Вашингтон не харесва - въвеждането на протекционизъм за американските продукти, като се има предвид въвеждането на по-високи митнически такси и за чуждестранни компании, включително Coca-Cola. Всички тези ходове на Прищина застрашиха мира и стабилността и единствената причина, поради която регионът е стабилен, е, че Сърбия се въздържа от противодействие на властите в Прищина.

Вучич: Косово отказва компромис с Белград

Косовските албанци по всякакъв начин избягват компромис между Белград и Прищина. Това съобщи във вторник по телевизионния канал RTV Pin...

"Сърбия не отговори с мерки за противодействие. Това изненада Прищина. Мисля, че нашият отговор им се върна обратно като бумеранг, преди всичко политически. Радвам се, че накрая ЕС и Съединените щати и международната общност видяха истинското лице на Прищина" - добави Ана Бърнабич.

Премиерът също се позова на поведението на своя косовски колега Рамуш Харадинай, който се опитва да представи текущите отношения между Белград и Прищина като руско-американски отношения, което съвсем не е така.

"Ние не сме „малка Русия“, но съм сигурна, че американците не искат временните институции в Прищина да се разглеждат като „малка Америка“. Особено, че територията на Косово и Метохия е център на търговията с наркотици, оръжия и трафик на хора и откъдето имаше най-много бойци на „Ислямска държава“ и не би им харесвало някой да нарече тази територия "малка Америка"" - каза Бърнабич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Ръчна граната избухна в Прищина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com