Арестуваха трима съдии в Хърватия по обвинения в корупция

1074
Арестуваха трима съдии в Хърватия по обвинения в корупция
Снимка: iStock/Guliver

При полицейска акция в Осиек са задържани съдиите, обвинени в корупция от бившия президент на Динамо Загреб Здравко Мамич. Информацията е потвърдена пред портала „Индекс” от адвоката Любо Повасович Вискович.

„Информацията е вярна, те ще бъдат докарани в Загреб следобед”, каза той, потвърждавайки ареста на клиента си съдията Дарко Круслин. Адвокатът не уточни за какви дела е арестуван неговият подзащитен и това ще стане ясно по-късно. Според публикации в хърватските медии, арестуваните са трима съдии: Дарко Крушлин, Звонко Векич и Анте Квесич, за което все още няма официално потвърждение.

„Ако са започнали арестите, това означава, че има основателни съмнения. Това вече е много”, каза пред телевизия Н1 адвокат Анте Нобило. Той не каза дали това означава, че съдебният процес срещу Мамич в Хърватия ще се повтори. Хърватският Върховен съд потвърди предишните присъди срещу братята Зоран и Здравко Мамич за източване на 116 млн. куни от Динамо. Двамата са в Босна и Херцеговина, тъй като имат съответното гражданство, а хърватският съд разписа международна и европейска заповед за издирването им. През октомври Мамич предаде USB флашка в Хърватската агенция за борба с корупцията и организираната престъпност (USKOK), обвинявайки съдиите в корупция и вземане на подкуп.

Припомняме, че бившият наставник на Динамо Загреб Зоран Мамич бе задържан през май от полицията в Босна и Херцеговина в град Меджугорие, където се укриваше, след като бе осъден на 4 години и 8 месеца затвор от съда в Хърватия за финансови измами. Мамич напусна треньорския пост в Динамо в средата на март, след като Върховният съд в Хърватия потвърди присъдата му за присвояването на над 16 милиона долара. Финансовите измами са ставали чрез трансферите на известни футболисти, включително и носителя на Златната топка Лука Модрич, който бе продаден за сериозна сума на английския Тотнъм през 2008 година.

Братята Мамич са ощетили Динамо Загреб с общо 15 милиона евро и държавната хазна с около 1.5 милиона, присвоявайки незаконно средства от трансферите на Модрич, Деян Ловрен и други продажби на футболисти. През март в Хърватия започна друго дело срещу тях и още четирима души, отново свързано с присвояването на милиони евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com