Атина разяснява как да се използва името Република Северна Македония

1617
 Атина разяснява как да се използва името Република Северна Македония
Снимка: Pixabay

От 12 февруари официалното използване на името на северната съседка на Гърция е "Република Северна Македония", краткото наименование "Северна Македония", а съответно за органите на властта в Скопие трябва да се използват "правителство / министър на Република Северна Македония или Северна Македония", гласи информационно циркулярно писмо на гръцкото външно министерство.

То е изпратено на обществените служби с инструкции и насоки за използването на сроковете и правилното прилагане на Договора от Преспа, съобщи гръцката информационна агенция AНA-MПA.

Гърция официално започва да използва термина "македонски език"

В съобщение, публикувано в официален вестник, Министерството на гражданската защита на Гърция търси лица с познания по македонски език ...

От гръцкото дипломатическо ведомство подчертават, , че новото име е валидно за всякаква употреба и за всички цели, във всички международни и регионални организации, институции и форуми, но също и в двустранна официална поща. В противен случай, ако няма съответствие с правилното използване на името и условията, официалната поща няма да бъде получена и ще бъде върната на подателя.

Що се отнася до документите, в циркулярното писмо се посочва, че новото име ще се появи във всички документи, издадени след 12 февруари, а по време на преходния период до издаването на новите документи за пътуване печатът ще бъде поставен на входа и изхода на страната, което ще обяснява, че произхождат от Република Северна Македония. Според АНА-МПА компетентните гръцки органи ще дадат конкретни инструкции по конкретната тема, свързана с документите за пътуване.

Успоредно с това "Меморандумът за практическите мерки" на Временното споразумение предвижда гръцките власти да поставят печат върху документите със старото конституционно наименование "от Гърция е призната като БЮРМ".

За използването на прилагателни за държавата, правителството, министрите и т.н. в циркулярното писмо гръцкото МВнР обяснява, че е правилно да се използва: "правителство на Република Северна Македония" или "Правителство на Северна Македония", "Министър на външните работи на Северна Македония" , а не "македонското правителство" или "македонски министър", а това важи и за всички частни субекти, финансирани от държавата.

ООН: Получихме официално писмо за новото име на Македония

В централата на ООН е получено писмото от македонското правителство, в което се казва, че страната вече е с ново име - Република Северн...

За гражданство правилното използване е "македонец / гражданин на Република Северна Македония", докато за регистрационните номера съкращението е СМ или НМК, а за останалите кодове за страната остават съкращенията MK и MKД.

За участието на гръцки делегации на международни срещи в съседната страна е необходимо официално използване на условията, произтичащи от Споразумението от Преспа, тоест, представителите на съседната страна трябва да бъдат регистрирани като "представител / служител / министър / посланик на Република Северна Македония"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com