X
 
 

Атина с твърди стъпки за изолиране на Турция от световната сцена

1168 0
Атина с твърди стъпки за изолиране на Турция от световната сцена
Снимка: iStock/Guliver
Предвид нарастващите престъпления от страна на Анкара в разширения регион, Атина планира поредица от инициативи, насочени към изолиране на Турция на международната сцена и стремеж да отмени турско-либийското морско гранично споразумение, което оспорва суверенитета на Гърция, пише „Катимерини“.

Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да изрази загрижеността на Гърция относно споразумението и нарушенията на Турция в Източното Средиземноморие на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз тази седмица.

Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара да защити своите законни суверенни права в Източното Средиземн...

Целта на Гърция е заключенията на срещата да включват препратка към турските действия. Следващата стъпка за Атина е да подаде официална жалба относно споразумението Турция-Либия до Организацията на обединените нации. (Анкара изпрати меморандума за разбирателство до ООН в събота).

Тактиката на Турция вече е осъдена от Съединените щати, ЕС, Русия, Израел и Египет, а Атина има желание да изгради международна подкрепа по този случай.

Междувременно перспективите за гръцко-турските отношения са неясни, както се предполага от разговорите на Мицотакис с президента Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон миналата седмица.

Мицотакис каза на Ердоган, че сделката на Турция с Либия е „грубо нарушение на правата на Гърция“ и че нито той, нито ЕС ще го приемат.

Гърция и Турция са на ръба на война

Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като Турция подписа споразумение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна и...

Обхватът на намеренията на Анкара вероятно ще влезе в центъра на вниманието не по-късно от януари, когато се предвижда изследователски кораб под френски флаг да започне проучване между Югозападнен Крит и Източен Родос.

В Атина има опасения относно евентуална намеса на Анкара и изпращането от нея на изследователски кораб на изток от Крит или на юг от Родос или Кастелоризо, което би оспорило пряко суверенните права на Гърция и нейния континентален шелф.

Атина определи споразумението между Турция и Либия като незаконно и "абсурдно", тъй като игнорира присъствието на Крит между бреговите линии на двете страни.

Перспективите за споразумението вече са нестабилни. Въпреки че е ратифицирано от турския парламент, то не е одобрено от парламента на Либия, чийто лидер Агила Салех Иса е равен по правомощия с конкурентната военна сила, ръководена от Халифа Хафтар.

Гърция изгони либийския посланик

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение ...

Иса ще бъде в Атина в четвъртък и се очаква да подчертае противопоставянето си на сделката.

Actualno.com

Етикети: