Атина с твърди стъпки за изолиране на Турция от световната сцена

1818
Атина с твърди стъпки за изолиране на Турция от световната сцена
Снимка: iStock/Guliver

Предвид нарастващите престъпления от страна на Анкара в разширения регион, Атина планира поредица от инициативи, насочени към изолиране на Турция на международната сцена и стремеж да отмени турско-либийското морско гранично споразумение, което оспорва суверенитета на Гърция, пише „Катимерини“.

Очаква се премиерът Кириакос Мицотакис да изрази загрижеността на Гърция относно споразумението и нарушенията на Турция в Източното Средиземноморие на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз тази седмица.

Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара да защити своите законни суверенни права в Източното Средиземн...

Целта на Гърция е заключенията на срещата да включват препратка към турските действия. Следващата стъпка за Атина е да подаде официална жалба относно споразумението Турция-Либия до Организацията на обединените нации. (Анкара изпрати меморандума за разбирателство до ООН в събота).

Тактиката на Турция вече е осъдена от Съединените щати, ЕС, Русия, Израел и Египет, а Атина има желание да изгради международна подкрепа по този случай.

Междувременно перспективите за гръцко-турските отношения са неясни, както се предполага от разговорите на Мицотакис с президента Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон миналата седмица.

Мицотакис каза на Ердоган, че сделката на Турция с Либия е „грубо нарушение на правата на Гърция“ и че нито той, нито ЕС ще го приемат.

Гърция и Турция са на ръба на война

Атина и Анкара са близо до въоръжен конфликт, след като Турция подписа споразумение за демаркация с Либия, обвързващо с изключителна и...

Обхватът на намеренията на Анкара вероятно ще влезе в центъра на вниманието не по-късно от януари, когато се предвижда изследователски кораб под френски флаг да започне проучване между Югозападнен Крит и Източен Родос.

В Атина има опасения относно евентуална намеса на Анкара и изпращането от нея на изследователски кораб на изток от Крит или на юг от Родос или Кастелоризо, което би оспорило пряко суверенните права на Гърция и нейния континентален шелф.

Атина определи споразумението между Турция и Либия като незаконно и "абсурдно", тъй като игнорира присъствието на Крит между бреговите линии на двете страни.

Перспективите за споразумението вече са нестабилни. Въпреки че е ратифицирано от турския парламент, то не е одобрено от парламента на Либия, чийто лидер Агила Салех Иса е равен по правомощия с конкурентната военна сила, ръководена от Халифа Хафтар.

Гърция изгони либийския посланик

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение ...

Иса ще бъде в Атина в четвъртък и се очаква да подчертае противопоставянето си на сделката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com