Баня Лука е окупирана от полицаи заради протести

2989
Баня Лука е окупирана от полицаи заради протести
Снимка: Getty Images

В центъра на столицата на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Баня Лука от тази сутрин патрулират над 2000 полицаи, предаде БГНЕС. Те ще се опитат да предотвратят сблъсъци при провеждането на двата протеста в града днес (15 май). Въпреки призивите на сръбския патриарх Ириней и на сръбския премиер Александър Вучич нито опозицията, нито симпатизантите на президента на Република Сръбска Милорад Додик се отказаха от протестите си днес. Патриархът призова проблемите да се решават чрез преговори, но от опозицията отвърнаха, че отказът от протест ще означава загуба на гражданските права.

Опозицията издигна лозунга "Да освободим Сръбска" и призовава хората да изразят недоволството си от сегашното политическо и икономическо състояние. Додик управлява страната от 2006-та година първо като премиер, а от 2010 година като президент на Република Сръбска. От опозицията обвиняват властите в Баня Лука в тежка корупция, нарушаване на гражданските права и ги сочат като основни виновници за високата безработица.

Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС

Босна и Херцеговина официално подаде молба за членство в Европейския съюз. Това съобщи върховният комисар по външна политика и сигурнос...

Двата протеста ще бъдат само на 2 км разстояние един от друг. Властите се опасяват, че е възможно в демонстрациите да се включат екстремисти от Сърбия, Хърватия и други части на Босна и Херцеговина. По тази причина бяха мобилизирани около 2000 полицаи.

От общината забраниха всякакво движение на автомобили в централната част на Баня Лука. От 00.00 часа тази нощ до 20.00 часа тази вечер е забранена продажбата на алкохол, както и работата на ресторантите и други заведения. Тези мерки бяха одобрени от кмета Слободан Гавранович.

Опозицията се събира в парка „Младен Стоянович“, а опозицията - на площад Крайна.

Според вътрешния министър на Република Сръбска Драган Лукач екстремистите, които ще дойдат от други места, ще предизвикат безредици и могат да насочат множеството към сградите на парламента и правителството. Федералният министър Драган Мектич обаче опроверга тези твърдения и обвини вътрешното министерство в Република Сръбска за опасността от сблъсъци, защото е разрешило едновременно да има два протеста.

ЕК назова условията за подаване на заявка за ЕС от Босна и Херцеговина

Властите на Босна и Херцеговина, преди да подадат заявка за членство в Евросъюза, трябва да изпълнят две изисквания на общността, заяви...

Додик получи мощна подкрепа от Александър Вучич и от главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ Ириней. Сръбският премиер разговаря освен с Додик и с един от лидерите на опозицията в Република Сръбска Младен Иванич. През 2014 г. Иванич победи кандидата на Додик Желко Цвиянович на изборите за член на Председателството на Босна и Херцеговина.

Додик обвинява опозицията в предателство, както и за всички проблеми. Той се съгласи да се откаже от протеста, както го призова патриарха, но от опозицията отхвърлиха това предложение и призоваха СПЦ, ако иска да участва в политиката, да създаде собствена партия.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com