Буяр Османи: Очертава се нов път за Западните Балкани

4174
Буяр Османи: Очертава се нов път за Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи заяви днес, че се очертава нов път за Западните Балкани, свързан преди всичко с геополитиката и Украйна. Османи подчерта, че „сега от нас зависи дали ще бъдем част от този път или ще се изолираме. Албания, добавя той, ще се присъедини към Сърбия и Черна гора, ние ще останем с Босна и Херцеговина и Косово“. Ръководителят на дипломацията на Скопие се срещна вчера в Брюксел с еврокомисаря по въпросите на добросъседството и разширяването Оливер Вархей.

„Мисля, че това, което каза Вархей и което казват всички в Брюксел, е, че определено се очертава нов път за Западните Балкани, свързан преди всичко с геополитическия момент и Украйна. Това го казвам открито. Очевидно за Украйна ще има нов момент по отношение на европейската перспектива едва през тази година. Западните Балкани не могат да бъдат прескочени, за да стане възможен този път, което означава, че ще трябва да има път тук и там. Сега от нас зависи дали ще бъдем част от този път, или ще се изолираме. С това Албания ще се присъедини към Сърбия и Черна гора, ние ще останем с БиХ и Косово“, каза Османи в интервю за TV 24.

Буяр Османи към България: Не сме забравили задълженията си по договора и двата протокола

Външният министър на Северна Македония с послание към България. Пред евродепутатите от комисията по външни работи на Европейския парлам...

Относно утрешното представяне на Доклада за Северна Македония от докладчика Илхан Кючук и внесените 320 поправки, ръководителят на дипломацията каза, че са дадени писмени реакции на всички поправки и че по последна информация гласуването ще бъде отложено. „Ние сме напълно ангажирани, като се започне от посещението ми миналия месец, когато се срещнах с членовете на ЕП, всички от които участват в резолюцията. Дадохме писмени реакции на всяка една от предложените поправки, разговаряхме с всички страни членки относно предложенията. Според информацията ми от днес гласуването вероятно ще бъде отложено със седмица, което оставя повече място, но разбира се, депутатите имат възможност да предложат поправки“, каза Османи.

Помолен да коментира обвиненията на официална София за „държавно спонсорирана реч на омразата“, Османи каза, че в Северна Македония няма такова нещо и ако някой намери доказателства, ще се извини. "Същото казах и в Брюксел, страните членки на Европейския съюз имат свои посолства, международните организации имат свои мисии. Нека някое от тези посолства или тези мисии намери доказателство, че има държавна политика на дискриминация на всяка общност, включително и на българската, ще се извиня. И плюс това идва от човек, който самият не произлиза от мнозинството в България", каза министър Османи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com