Буяр Османи: Ще бъде провал, ако няма междуправителствена конференция

2957
Буяр Османи: Ще бъде провал, ако няма междуправителствена конференция
Снимка: БГНЕС

Непровеждане на първата междуправителствена конференция през декември е провал за всички - както за нас, така и за България и германското председателство, но и за всички участници в Берлинския процес, заяви днес външният министър Буяр Османи.

На пресконференция преди македоно-българското съпредседателство в Берлинския процес 2020 (БП-2020) Османи каза, че самата идея на процеса е да насърчи регионалното сътрудничество и да ускори европейската интеграция на региона.

„Трябва да приемем, че отсега нататък ще трябва да търсим консенсус с 27-те държави-членки. Във всички 130 стъпки може да се случи така, че една държава-членка да не даде потвърждение. Що се отнася до България, мисля, че има разбиране и от двете страни за важността на настоящия момент с работата на комисиите и политиката за намиране на път напред", каза Османи.

По повод твърденията на президента на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че на срещата със Захариева му е било предложено ново споразумение, Османи подчерта, че в целия процес трябва да има разграничение от конспирациите и че основното послание на България се съдържа в изявлението на българския премиер Бойко Борисов - че той не иска България да е в ситуация да блокира европейската перспектива на страната.

Буяр Османи: Няма нов договор, а засилване на комуникацията с България

Няма нов договор с България, а укрепване на взаимната комуникация на всички нива, заяви днес министърът на външните работи на РС Макед...

Османи подчерта, че очаква Берлинският процес да бъде черешката на тортата на всички македонски усилия и той очаква пробив на политическата сцена. Министърът каза, че на всички срещи има обмяна на различен набор от идеи и предложения, но напомни, че основното послание на България е идеята за опита за засилване на комуникацията, така че да не останат неясноти между двете страни.

Външният министър подчерта, че е добре, че Съвместната македонско-българска комисия продължава работата си от днес и насърчи членовете й да намерят общ език по отношение на исторически събития и личности.

Той посочи, че Комисията е била в пауза поради коронавирусната криза, но също така и изборите в страната и отбеляза, че досега е постигнала видими резултати. Има девет срещи, които са довели до съвместно отбелязване на пет исторически фигури, но и до преодоляване на различията за две исторически епохи - античния и средновековния период, които под формата на препоръки са били представени на министерствата на образованието. Той подчерта, че други подобни комисии в Европа например се събират веднъж или два пъти годишно.

„Намирането на общ език ще ни сближи още повече и ще преминем от режим на исторически въпроси към режим на реформи. Ето защо първата междуправителствена конференция е важна за нас, защото цялото общество ще влезе в надпревара за реформи, а не в спорове за исторически събития, т.е. въпроси за идентичността“, каза Османи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com