Буяр Османи: Русия стои зад всички опити за подкопаване на стратегическите ни цели

2061
Буяр Османи: Русия стои зад всички опити за подкопаване на стратегическите ни цели
Снимка: БГНЕС

Политическият пейзаж в Северна Македония никога не е бил толкова поляризиран, както преди предстоящите президентски и парламентарни избори, създавайки два лагера - проевропейски и антиевропейски фронт. Това каза външният министър Буяр Османи тази вечер в Брюксел в обръщението си към панелната дискусия на конференцията „Предистория на дезинформацията": Укрепване на нашите общества срещу манипулирането и намесата на чужда информация", домакин на която беше върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„За първи път нашите граждани са поставени пред фундаментален тест дали листата на ЕС ще остане печелившата листа в Западните Балкани на тези избори“, посочи Османи. Според него в условия, когато предложенията на политическите партии се различават в нюанси и когато основната разлика е ЕС или други алтернативи, Съюзът трябва да отстоява ценностите, подкрепяни от мнозинството от гражданите на Северна Македония, които са ценностите на Европейския съюз.

„Вярвам, че такава парадоксална ситуация, когато 80 процента от гражданите подкрепят членството в Европейския съюз, ние все още се чудим дали листата на ЕС ще спечели изборите, е следствие от дезинформационната кампания, която идва главно от Русия“, посочи Османи , като добави, че това е резултат от дългосрочна кампания, целяща да отклони страните от Западните Балкани от стратегическите им цели. Според него Западните Балкани са особено податливи на манипулация и намеса на чужда информация, като "меко коремче" на ЕС, което е политически остров извън Съюза с незавършена европейска интеграция и частично завършен процес на интеграция в НАТО. Според него отворените въпроси в региона, като сепаратистките тенденции в Република Сръбска, взаимното непризнаване на Косово и Сърбия и нарастващата националистическа реторика в Северна Македония, превръщат Западните Балкани в благодатна почва за дезинформация и тя, както преди 20 години, отново се превръща във фронтовата линия между Запада и Русия.

Още: Османи: Преговорната рамка е "стената за българските искания", протоколите не са част от нея

„Руската агресия срещу Украйна засили осъзнаването на уязвимостта на Западните Балкани. Само онзи ден (американският) президент (Джо) Байдън каза, че ако Русия спечели войната в Украйна, се знае какво ще се случи със Западните Балкани. Това предизвиква тревога за важността на региона и вярвам, че ключовата битка, дори битката на наративите и дезинформацията, ще се води на Западните Балкани“, каза Османи. Той посочи, че това се усеща с особена сила в Северна Македония, която твърдо застана в политическата, дипломатическата и военната подкрепа на Украйна и напълно се съобрази с политиката на ЕС за санкции във връзка с руската агресия, което постави страната на челно място в списъка на руските цели на хибридни заплахи.

„Това веднага се усети в интернет сферата, където се разпространяваше дезинформация за намаляване на доверието в институциите и традиционните медии, подклаждане на омраза между хората, което е много чувствително в мултиетническа среда, и дори подклаждане на вътрешни конфликти и бунтове“, добави Османи, цитиран от БГНЕС. Според него в този контекст се разпространява руска реторика и пропаганда, за да се очерни Украйна, че ЕС и Западът са провокирали войната и че правителствата в Западните Балкани са виновни за инфлацията и ръста на цените. Османи подчерта, че тази пропаганда се умножава в Северна Македония и е просто продължение на това, което видяхме през 2019 г. с референдума за промяна на името, когато гражданите бяха насърчени и призовани да бойкотират.

„Референдумът се провали поради факта, че не беше постигната необходимата избирателна активност, но по-късно разбрахме, че този бойкот не е мотивиран от вътрешнополитически процеси, а воден от онлайн ботове, разпространяващи омраза, а мозъкът на всичко това е извън Северна Македония“, добави Османи. Той подчертава, че сме в Северна Македония са били свидетели на подобна реторика преди членството в НАТО, както и когато беше прието "френското предложение" за започване на преговори за членство в ЕС, което доведе до протести, инициирани от фалшив проектодокумент, който дори не беше близо до това, което беше договорено между РСМакедония и България.

Още: Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия

„Ето защо трябва да сме проактивни в борбата срещу дезинформацията. Северна Македония беше първата страна в региона, която прие цялостен план за действие за борба с дезинформацията, изготвен съвместно с НАТО и ЕС“, подчерта Османи.

Според него Русия стои зад всички опити за подкопаване на стратегическите цели на Северна Македония като добросъседство и вътрешно сближаване и затова членството в НАТО се оказва особено важно, защото ставаме част от отбранителния чадър на Алианса, който също така засилва устойчивостта срещу дезинформация. Той подчерта, че справянето с дезинформацията и манипулацията трябва да се основава на активна прозрачност, публикуване на факти, модерна комуникация и проактивност в насърчаването на ценности като разнообразие и солидарност, в насърчаването на медийната грамотност и разкриването на дезинформация и фалшиви новини.

“Не трябва да сме против, защото не сме ботове. Ботовете очакват това от нас, да сме „против“, а напротив, ние трябва да сме „за“ и да сме проактивни“, заключи Османи. Освен Османи, панелисти на Конференцията бяха председателят на Специалната комисия на Европейския парламент за външната намеса в демократичните процеси (INGE) и ръководителят на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (SD) в ЕП , Рафаел Глюксман, помощник-генералният секретар на НАТО по публична дипломация Мари-Доа Бесасено и заместник-генералният секретар на ООН по глобалните комуникации Мелиса Флеминг.

Още: Буяр Османи: Отношенията ни са жертва на вътрешнополитическата динамика в България

Конференцията започна с встъпително обръщение на Борел, който оцени, че дезинформацията и фалшивите новини са една от най-значимите заплахи на нашето време и затова трябва да се дадат колективни отговори на манипулирането и намесата на чужда информация. По думите му това е особено важно в условията, когато през тази година ще има избори в 60 държави, на които ще гласуват почти половината от жителите на Земята, така че защитата от злонамерено съдържание и манипулации и смесване на чужда информация ще бъде решаващо.. Той подчерта, че именно демократичните институции са основната мишена на дезинформацията и затова трябва да се борим срещу индустрията, която днес произвежда лъжи 24 часа в денонощието без прекъсване, както някога Форд произвеждаше превозни средства на конвейр.

Борел подчерта, че сигурността в съвременния свят вече не е свързана само с оръжия, но и със защита от невярна информация и злонамерено съдържание, които се разпространяват като рак.

„За да защитим нашите общества от атаките на манипулиране и намеса на чужда информация, ние предлагаме План за действие за реакция, който съдържа преглед на инцидентите, минимизиране на техните ефекти, насочване на аудиторията към проверена информация и стратегическо игнориране на манипулирането и намесата на чужда информация“, подчерта Борел във встъпителното слово, по време на което представи и Втория доклад на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) за чуждестранна намеса и заплахите от манипулиране на информация. Докладът предоставя преглед на настоящите заплахи, свързани с манипулирането и намесата на чужда информация, разглежда въпроси относно ефективните мерки за противодействие и определя цялостна рамка за отговор, като помага на всички заинтересовани страни да си сътрудничат по-ефективно в борбата срещу манипулирането на информация.

Османи: Повторно отваряне на двустранните въпроси с България е неблагоприятно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Шарл Мишел е разочарован от новия македонски президент

След Радев: И Главчев подхвана новия македонски президент

Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония

Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

Проф. Ангел Димитров: Северна Македония тръгва към югославското си минало

Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

Додик: Черногорската подкрепа за резолюцията за Сребреница е срамен акт

Румъния: 11 000 украинци са влезли нелегално в страната, за да избегнат военна служба

От началото на годината: Албания с 38% ръст на чуждестранните туристи

ЕС предупреди: Спира финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com