Българска ДС сянка излезе на светло в случай със знаково убийство на журналист

2636
Българска ДС сянка излезе на светло в случай със знаково убийство на журналист
Снимка: Getty images

Българска следа се появи в убийството на известния хърватски журналист Иво Пуканич. То беше извършено през 2008 година - на 23 октомври Пуканич беше взривен пред централата на загребския вестник "Национал" – много популярно издание, прочуто със сензационните си статии за политически и бизнес скандали.

Кой?

Според изтекли документи от разследването “Поверително от Кипър” (Cyprus Confidential), извършено от Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ). Българските партньори в консорциума са "Биволъ" и Bird.

Още: Колко доходно е да се интервюира Путин? Журналист вероятно е получил над 1 милион лева

Убийството на журналиста е било добре планирано (имало е дори снайперист за подсигуряване, ако нещо се обърка с взрива), но хърватското правосъдие успя да постигне известни резултати - разкрити са шестима убийци, организатор на атентата е Слободан Джурович, известен в ъндърграунд средите с прякора Кардинал. Всички бяха осъдени, а Кардинала получи 23 години затвор, припомня сръбското издание "Крик". Общо присъдите са за 163 години затвор. Поръчителите на престъплението обаче си остават неизвестни - сръбската прокуратура дори обвини известния престъпник Сретен Йоцич, известен като Йоца Амстердам (защото Джурович е считан за негова дясна ръка), но той беше оправдан.

Cyprus Confidential обаче хвърля светлина за знаковото престъпление - 3 седмици преди покушението, Джурович е получил около 780 000 евро по личната си сметка в Черногорската търговска банка от тайната офшорна компания General Pioneer от Британските Вирджински острови. Черногорската администрация за борба с прането на пари регистрира тази транзакция като подозрителна, защото няма основание за нея. Хърватската и сръбската прокуратура допускат, че парите са част от обещаната награда за убийството на хърватския журналист. Има и втори транш, общо получените от Джурович пари са над 1 000 000 евро. Той обяснявал, че парите са по сделка за земя.

А според данните от Cyprus Confidential собственик на General Pioneer е българският бизнесмен Огнян Бозаров. Няма отговор дали хърватската прокуратура е проверявала и как въпросната офшорка, пише Bird.bg.

Още: Сръбският подземен бос Сретен Йосич на свобода за 2 дни

Кой е Огнян Бозаров?

Огнян Бозаров е на 73 години в момента и има забележителна биография.

Още през 1983 г. той е обвинен в САЩ за промишлен шпионаж - износ за България на технология за производство на компютърни дискове, въпреки че износът ѝ тогава е бил забранен. Бозаров е арестуван в началото на 90-те години в Сан Франциско, а фактът, че българското посолство в Америка е наело адвокати, за да му помогнат, показва колко важен е той. В крайна сметка обвинението е отхвърлено и делото дори не стигна до съд.

Журналистът Христо Христов, който отдавна разследва българските тайни служби, твърди, че Бозаров години наред е работил за българското разузнаване по време на режима на комунистическия диктатор Тодор Живков.

Христов пише и за секретния проект "Нева", който българската служба уж е започнала с руското КГБ през 1987 г., чиято цел е да се построи завод за производство на компютърни дискове в Русия. Бозаров, както пише в книга на Христов, е бил един от ръководните кадри на този проект, като е бил шеф на фирма, създадена от тайните служби. Когато фабриката най-накрая е построена в средата на 90-те години, продуктите и технологията, с която разполагат, вече са остарели. Има спекулации и, че Бозаров е племенник на Тодор Живков, но самият Бозаров отрича това.

Още: Станишев разпитва за връзките със Сретен Йосич

Бозаров казва, че никога не се е срещал с Иво Пуканич, нито е знаел нещо за него или работата му и със сигурност не организирал убийството му. Бозаров твърди, че всички плащания към Джурович са били част от законна бизнес сделка. Бозаров посочва още, че прокуратурата не се е свързала с него във връзка с разследване. В телефонен разговор с журналисти той призна, че се е срещал със Сретен Йоцич, но каза, че никога не е имал работа с него.

Нови доказателства, които се появиха в международно разследване на журналисти, могат да съживят този вече позабравен случай. В това вярва и Берислав Йелинич, един от най-близките сътрудници на Пуканич и настоящ редактор на "Национал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Хиляди протестират в Румъния: Искат намаляване на данъците за работещи

Албански политик: Оптимист съм за конституционните промени, чакаме изборите в България

Заев: Мицкоски и Силяновска да спазват конституцията и международните договори

Разследват четирима българи, опитали да внесат 63 400 къса цигари в Румъния

Албанската опозиция в РСМ отложи коалиционните преговори с ВМРО-ДПМНЕ

Белград остава ангажиран с териториалната цялост на Украйна: Сръбският премиер

ЕС припомни на Скопие, че трябва да спазва договорите с България и Гърция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани