Чавушоглу: Независимо от позицията на САЩ, ние вече сме купили С-400

2264
Чавушоглу: Независимо от позицията на САЩ, ние вече сме купили С-400
Снимка: Getty Images/Guliver

Независимо от коментарите на САЩ или от решение за налагане на санкции на Турция, Анкара вече е закупила руската система за противоракетна отбрана С-400. Това заяви в понеделник външният министър Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

Говорейки пред репортери на съвместна пресконференция с неговия колега от Руанда Ричард Сезибера, Чавушоглу заяви, че за Турция „не подлежи на обсъждане“ отказ от С-400 и Анкара вече обсъжда сроковете за доставка на ракетните системи.

Турция заплаши да отвърне на евентуални американски санкции заради С-400

Турция ще "предприеме реципрочни стъпки", ако Съединените щати наложат санкции във връзка със закупуването от Анкара на руски зенитно-р...

"Турция спешно се нуждае от противовъздушна отбрана. Ние не можем да кажем, че НАТО трябва да ни защити, ако има нападение, защото, да бъдем честни, НАТО може да защити само 30% от турското въздушно пространство. САЩ, Германия и Холандия изтеглиха батареите „Пейтриът“, когато ние се нуждаехме от тях най-много“, заяви Чавушоглу.

Що се отнася до решението на Вашингтон да изгони Турция от програмата за изтребители F-35, Чавушоглу каза, че други партньори в програмата са недоволни от този ход. "Всички решения трябва да се вземат с консенсус, Турция е партньор в програмата F-35 и има значителен принос. Ние допринесохме с повече от 1 милиард долара за програмата. Други партньори в програмата също са недоволни от този ход“, посочи първият дипломат.

Министърът заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп са потвърдили, че им предстои среща в кулоарите на Г-20 в Япония, за да обсъдят въпроса за С-400, както и други теми, включително развитието в Сирия.

Припомняме, че противоречията между Турция и Съединените щати са на няколко фронта, включително решението на Анкара да закупи С-400, твърдейки, че руската ракетна система не може да бъде интегрирана в системите на НАТО. Вашингтон смята, че това би застрашило ролята на Турция в производството на изтребителите F-35 на компанията Lockheed Martin, които според САЩ ще бъдат компрометирани от С-400.

Чавушоглу: Турция се готви за сондажи в континенталния си шелф

В писмо до страните членки на Европейския съюз и външните министри на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, турският външе...

Турция реши през 2017 г. да поръча зенитната система С-400 след продължителни усилия да се сдобие с американски системи за противовъздушна отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com