Четвърти ден пожари в Гърция, евакуация на селища и жертви (СНИМКИ)

17336
Четвърти ден пожари в Гърция, евакуация на селища и жертви (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

18 тела бяха открити в гориста местност в Северна Гърция, която е засегната от горските пожари през последните четири дни според съобщение на гръцката противопожарна служба. Вероятно става дума за мигранти, влезли нелегално в страната, тъй като няма съобщения за изчезнали местни жители.

Непрекъснатият силен вятър затруднява неимоверно битката с огнената стихия в южната ни съседка. Множество местни граждани и туристи са евакуирани от селищата в близост до пожарите

Димът от горските пожари в Еврос, Родопите и във Виотия се е разпространил над северната част на Егейско море. Димът от пожара в района на Еврос достигна на цели 950 километра на югозапад, покривайки площ от около 110 000 квадратни км.

Още: Няма опасност огънят от Гърция да пламне и у нас

Александруполис

В Александруполис се наложи евакуация на болница заради заплахата от пламъците, предава БГНЕС. 90 пациенти бяха прехвърлени на ферибота "Адамантиос Кораис", който се превърна в импровизирана болница. След това фериботът отплава за Кавала. Наложи се и евакуация на 130 възрастни хора от старчески дом.

Експлозии се чуха, след като огънят достигна стрелбище и се доближи опасно до оръжеен склад. Въздушните операции за овладяване на пожара започнаха на разсъмване.

Общо 8 населени места са получили заповед за евакуация.

Още: Горски пожар в Гърция близо до район Еврос

Източник: Getty Images

Еврос

Пожарът в Еврос, близо до границата между Гърция и Турция, започнал вчера следобед в гористата местност "Дадия" и продължава да бушува и до момента. Един мигрант е загинал, по информация на националната телевизия ERT, след като е попаднал в огнен капан.

Пожар гори и близо до манастира "Клистон". Мобилизирани са първите автомобили за потушаване му. От противопожарната служба съобщиха, че досега на мястото работят 26 пожарникари с 13 автомобила, мобилизирани са и въздушни сили. Притесненията са свързани със силния вятър в района.

Аспропиргос

Още: Допълнителна помощ от ЕС за гасене на пожара в Александруполис

Пожарът тук се развива на три фронта и е обхванал промишлената зона. Пожарната уточнява, че това са пожари, които са избухнали в близост до търговски обекти и 72 пожарникари с 27 автомобила и 2 хеликоптера работят за гасенето им.

От телефон 112 са наредили евакуация на жителите на Лакка Кацари в Аспропиргос, а друго е изпратено до жителите на селищата Понтия и Вера. Друг апел от номера за спешни случаи призовава жителите да държат прозорците си затворени, тъй като черният дим от горенето на пластмаса в района представлява опасност за здравето.

Според зам.-кмета на Аспропиргос Михалис Псомиадис пет склада и две фабрики са изгорели, а поради бурните ветрове хеликоптерите не могат да летят.

Източник: Getty Images

Виотия

Пожарите отново пламнаха във Виотия, отново затруднени от силните ветрове. Вчера следобед в района беше открит труп на 80-годишен пастир.

Ес изпрати допълнителна помощ на Гърция, след като миналия месец в страната бяха изпратени 9 противопожарни самолета, 510 пожарникари и 117 противопожарни автомобила в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Японска принцеса ще посети Гърция, посрещат я в Корфу

Двуличието на Си Дзинпин за Югославия: Лае срещу НАТО, но не хапе

Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Християн Мицкоски обяви изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ

АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

Ковачевски поздрави Силяновска и ВМРО-ДМПНЕ за победата

Северна Македония избра първата си жена президент

Вотът в РСМ: ВМРО-ДПМНЕ увеличава преднината си, досегашните управляващи се сринаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани