Ципрас: Гърция е мост, а не граница между Запада и Изтока

1362
Ципрас: Гърция е мост, а не граница между Запада и Изтока
Снимка: Getty Images/Guliver

Обръщайки се към форума за инициативата "Един пояс, един път" в Пекин, премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас описа Гърция като мост, а не като граница между Запада и Изтока, и като регионален център за растеж, който придобива глобално влияние и значение, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Ципрас бе първият лидер на държава от Европейския съюз, който излезе на трибуната в дебата на високо равнище на форума, който ще приключи в събота.

"За Гърция е ясно, че целите на съвременния Път на коприната са съвместими с регионалните икономически цели, които сме си поставили, и които искаме да преследваме, оставяйки след себе си зависимостта от нашите кредитори", подчерта Ципрас, като допълни, че "сътрудничеството и външният фокус са бъдещето".

Гръцкият премиер добави, че Гърция използва уникалното си геополитическо местоположение на три континента, както и ролята си като сила с глобално влияние в корабоплаването и туризма.

"Искаме нашият регион, Югоизточното Средиземноморие и Балканите, да не бъде границата между Запада и Изтока, а мост", отбеляза Ципрас, добавяйки, че целта е тази част от картата на Европа да се превърне в "глобален център за транспорт, енергетика и търговия".

Китай ще премахне различни пречки за вноса на стоки и услуги

Китай ще понижи тарифите и ще отстрани различни пречки, с цел да бъде увеличен обема на вноса на различни стоки, заяви китайският държа...

Той посочи инвестицията на китайския логистичен гигант Cosco в най-голямото гръцко пристанище Пирея, заявявайки, че тя ще играе ключова роля в това усилие.

"Пристанището се превръща в глобален вход към Европа за продукти, идващи от китайски и азиатски пристанища през Суецкия канал", заяви гръцкият премиер, добавяйки, че целта е китайският внос да бъде свързан с транспортните мрежи към Балканите и Източна Европа.

Приветствайки "новата роля", която Гърция пое в региона, Ципрас заяви, че страната има за цел да подпомогне засилването на връзките между Китай и Европейския съюз "в контекста на международните разпоредби, регулиращи търговията и нашите ангажименти като член на ЕС".

По-късно в петък гръцкият премиер ще има срещи с китайския президент Си Дзинпин и други висши държавни служители. Гръцки и китайски служители ще подпишат тригодишен меморандум за сътрудничество в ключови сектори, включително транспорт, енергетика и финанси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com