Ципрас: Гърция трябва да стане религиозно неутрална държава

2639
Ципрас: Гърция трябва да стане религиозно неутрална държава
Снимка: Getty images/Guliver

Дойде време Конституцията ни да обяви Гърция за религиозно-неутрална държава. Това каза премиерът Алексис Ципрас, пише порталът "Двери", цитиран от БГНЕС.

Според министър-председателят това ще постави на нова основа отношенията между църквата и държавата и ще даде на църквата независимостта, към която тя се стреми в отношенията си с държавата. Гръцкият премиер заяви, че водят интензивен диалог с Гръцката църква за законодателните промени в това отношение. Свещеният синод обяви, че ще излезе с официален коментар на законопроекта, след като той бъде изготвен и предложен за обсъждане, тъй като към настоящия момент няма яснота за неговото конкретно съдържание. Отбелязва се обаче, че последният проблем, който има гръцкото общество в момента, са отношенията между църквата и държавата. В доклада по темата на митрополита на Кифисия Кирил пред Синода се казва, че вече 43 години от приемането на новата конституция през 1975 г., законът за отношенията между църквата и държавата не е причинил никакви проблеми на обществото, нито пък е ощетил правата на другите религиозни общности в страната.

Алексис Ципрас: Гърция надгражда геополитическата си роля

За икономическото възстановяване и подобрена геополитическата роля на Гърция говори гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщението си в ...

В самата управляваща партия Сириза също няма единомислие какви промени трябва да настъпят в отношенията между църквата и държавата. Според най-крайното вътрешно-опозиционно крило, представено от Никос Филис, целият чл. 3 от Гръцката конституция в момента трябва да отпадне. Те настояват да се премахне и изразът, с който започва конституцията: „В името на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица“, тъй като властта в страната произтича от народа и конституцията следва да започва с думите „В името на народа“. Според Филис тези промени се подкрепят от повечето гръцки граждани и няма да навредят на правата на вярващия човек, а напротив. Алексис Ципрас обаче не желае да прекъсва по такъв краен начин диалога с Атинския архиеп. Йероним и се стреми към решение, което да бъде приемливо за църквата. През този месец позициите на правителството и църквата трябва да се изяснят.

Какво определя чл. 3 на Гръцката конституция в момента:

1. Господстваща религия в Гърция е религията на Източно-православната Христова църква. Православната църква на Гърция, която има за своя глава нашия Господ Иисус Христос, е неразделно съединена догматично с Великата църква на Константинопол и с всяка друга единославна Христова църква пази неотклонно, както и те, свещените апостолски и съборни правила и св. предания.

Тя е автокефална, управлява се от Свещен Синод на действащите архиереи и от постоянен Свещен синод, който се излъчва от първия и се съставя според устава на църквата, при спазване на разпоредбите на Патриаршески томос от 29 юни 1850 г. и на Синодалния акт от 4 септември 1928 г.

Разкол сред политиците в Гърция заради договора с Македония

Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „Независимите „...

2. Църковният режим, който съществува в някои области на държавата не се определя от разпоредбите на предходния параграф.

3. Текстът на Светото писание се пази непроменен. Официалният му превод по друг езиков образец се забранява без одобрението на автокефалната Църква на Гърция и на Великата Христова църква в Константинопол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com