Ципрас има мнозинство в парламента за предстоящия вот на доверие

2210
Ципрас има мнозинство в парламента за предстоящия вот на доверие
Снимка: Gettyimages

Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет.

Депутатът от партията "Река" Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина, предаде БГНЕС.

Ципрас: Няма да се оттеглим от Договора от Преспа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази решимостта си да стигне до край с Договора от Преспа, като заяви, че Гърция няма да се оттегли о...

Днес следобед ще стартира сесията за възстановяване на доверието към правителството в гръцкия парламент, по искане на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и ще приключи с гласуване утре за вот на доверие.

Въпреки че първоначално сесията беше насрочена за 10 часа сутринта местно време, стартът, по искане на лидера на Независими гърци, беше отложен в 12 часа, за да може да приключи церемонията по връчване на новата позиция в Министерството на отбраната.

Дебатът трябва да бъде открит и приключен с реч на гръцкия министър-председател, а лидерите на политическите партии също ще имат обръщения въпроса.

Утре, вероятно около полунощ, както най-често се случва в гръцкия парламент, депутатите трябва да решат дали ще дадат или няма да дадат вот на доверие на правителството.

Говорителят на правителството и министърът без портфейл Димитрис Санакопулос заяви вчера, че правителството ще спечели доверието и ще може да продължи да ръководи страната.

Вотът на доверие към гръцкото правителство ще се гласува в сряда

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис обяви, че дебатът по вота на доверие, поискан от премиера Алексис Ципрас, може да запо...

В интервю за гръцката телевизия Алфа той обясни, че вота на доверие на правителството не трябва да бъде свързан с ратифицирането на Договора от Преспа, тъй като това са две различни гласувания и едното не определя другото и добави, че и двата процеса имат мнозинство в сегашния парламент.

Говорейки на конференция, посветена на Договора от Преспа, гръцкият премиер Алексей Ципрас поздрави македонския си колега и каза, че "точно както съседите не са се оттеглили, така и Гърция няма да се оттегли”, защото смята, че споразумението е историческо, национално полезно и патриотично.

Този, който, само заради споразумението, се оттегли от коалиционното правителство, Панос Каменос, остана без двама от своите депутати, след като министърът на туризма на Гърция Елена Кундура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис казаха че ще гласуват положително за доверието в гръцкото правителство, след което бяха експресно отстранени от парламентарната група на Независими гърци.

При утрешното гласуване на доверие към правителството, още двама депутати от Независими гърци ще заемат противоположна позиция от председателя си.

Танасис Папахристопулос, който в миналото публично заяви, че подкрепя Договора от Преспа, в интервю за гръцката телевизия ЕРТ, повтори позицията си, че ще гласува „за“ и за двете - за доверието към правителството и за ратификацията, а след това ще отстъпи мястото си в парламента.

Ципрас ще иска вот на доверие след оставката на Каменос

Ще поискам вот на доверие. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след решението на Панос Каменос да подаде оставка и да оттегли па...

Неговият колега Костас Зурарис вероятно ще подкрепи правителството, но не и Договора от Преспа.

Говорителят на партия "Река" Спирос Данелис публично подкрепя споразумението между Македония и Гърция и заяви на конференцията в Атина, че сега е ред на Гърция след успешно гласуваните конституционни изменения от македонския парламент и при предстоящото ратифициране на Договора от Преспа в гръцкия парламент и отбеляза, че Ципра, заедно със Заев, Кодзиас и Димитров пишат история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com