Ципрас отива на Лесбос в опит да успокои напрежението заради мигрантите

1319
Ципрас отива на Лесбос в опит да успокои напрежението заради мигрантите
Снимка: Getty images/Guliver

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и няколко членове на кабинета му ще посетят през следващите два дни източния егейски остров Лесбос, за да успокоят обществените настроения на фона на увеличения приток на пристигащите мигранти от Турция и напрежението сред търсещите убежище, отбелязва електронното издание Kathimerini.

Официалните лица на Атина, които ще присъстват на конференция за регионално развитие, ще посетят острова само няколко дни, след като десетки крайнодесни екстремисти атакуваха група от около 200 мигранти и търсещи убежище, които протестираха на главния площад в столицата на Лесбос срещу съдебно решение, което им пречи да бъдат прехвърлени в континенталната част на страната.

Тревога в окръг Еврос - 10 пъти повече бежанци от миналата година

Все по-тревожна става ситуацията, предизвикана от бежанските потоци, регистрирани от полицейските служби в Северна Гърция, пише вестник...

Инцидентът бе последван от вълнения в центъра за прием на мигранти в Мория, където местните жители често изразяват загриженост от значителното увеличение на пристигащите от Турция мигранти.

„Не е обичайно половината правителството да бъде на едно място и особено не един остров", заяви за изданието кметът на Лесбос Спирос Галинос. „Това е възможност за тях да се срещнат с хората и да им дадат някои отговори лице в лице", подчерта Галинос.

Както той, така и представителите на местните власти на други гръцки острови, разположени на „фронтовата линия“ на миграционната криза многократно призоваха Атина за мерки за облекчаване на натиска върху пренаселените лагери чрез увеличаване на прехвърлянията на мигранти в континенталната част и ускоряване на връщането на отхвърлените кандидати в Турция, отбелязва още агенция "Фокус".

Между януари и април обаче от острова бяха прехвърлени 4 784 души, а в Турция бяха върнати едва 112 мигранти. Междувременно островите Лесбос, Самос, Хиос, Кос и Лерос съобщиха официални данни за 7594 новопристигнали от Турция мигранти.

Гърция засилва контрола по границите си след бягството на кюрдите от Сирия

Гръцките власти са изпратили допълнителни сили на сухопътната граница на страната с Турция, готвейки се за нова вълна мигранти от Близк...

„Системата за завръщане в Турция не работи, а би трябвало да служи като противовес на пристигащите", коментира кметът на Самос Михалис Ангелопулос.

Критиците също така заявяват, че правителството не използва средства от ЕС за подобряване на условията в т.нар. горещи точки и други съоръжения за мигранти. Например средствата за увеличаване на капацитета на канализационната система в лагера в Мория, заделени през 2016 г., остават неизползвани, което означава, че тръбите, пригодени за обслужване на 800 жители, трябва да се справят с отпадъците на население от над 6 500 души.

„Това е трескава бомба за общественото здраве и по-нататъшно разгневяване на местната общност, която вече е изчерпана от ситуацията", обяснява Галинос.

Според официални данни на островите понастоящем има около 15 700 мигранти и бежанци в съоръжения, построени за максимум 7 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Блинкен пожела много здраве на гърците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com