Ципрас планира да раздели църквата от държавата чрез промени в конституцията

856
Ципрас планира да раздели църквата от държавата чрез промени в конституцията
Снимка: Gettyimages

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас има намерение да се опита да раздели държавата от църквата чрез промени в конституцията, което е част от по-широкия план за изтласкване на „Нова Демокрация“ още по-надясно в политическия спектър и завземане на центъра, научи електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Съгласно информацията от източниците на вестника, Ципрас ще започне да реализира плана си за конституционна ревизия, включително разделяне на църквата от държавата, още в течение на следващия месец, преди очакваното предложение на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица), което трябва да бъде внесено в парламента през октомври.

Юнкер: Винаги ще се боря за това Гърция да е в сърцето на Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства споразумението на еврогрупата за облекчаване на гръцкия дълг чрез съобщ...

Същите източници твърдят, че премиерът и съветниците му са наясно, че инициативата най-вероятно ще предизвика яростната реакция на гръцкото духовенство. Независимо от това, в партията усещат, че ще се справят с реакцията, както се е случило с църковната позиция по въпроса за името на Македония, когато правителството е изградило „функционални“ отношения с част от висшия клир.

Изданието коментира, че конституционните промени и договора за името на Македония се оформят като двете основни точки на конфликт между левичарите от СИРИЗА и „Нова Демокрация“ преди изборите за Европейски парламент през пролетта на следващата година и спекулациите, че парламентарните избори, които по принцип трябва да са догодина на есен, може да се състоят по-рано.

Авторът на „Катимерини“ смята, че Ципрас иска да спечели политически точки срещу своя съперник – лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис, който вече се изказа против отделянето на светската от духовната власт в Гърция, предаде Фокус.

Инициативата, обяснява вестникът, ще бъде представена като „прогресивна“ и, като такава, премиерът очаква да получи подкрепата на лявоцентристкото „Движение за промяна“ или да го принуди да възприеме позицията на „Нова Демокрация“ и да рискува да бъде заклеймено като реакционно.

Решението на еврозоната накара Алексис Ципрас да сложи вратовръзка

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства приключването на програмата за макрофинансова помощ на републиката, съобщава изданието Kathi...

Мицотакис все още не е взел решение как ще се противопостави на плановете на Ципрас за конституционна ревизия, разбра „Катимерини“.

Сред възможностите му, според изданието, са да отхвърли диалога с правителството или да подкрепи определени предложения, с цел да ги пригоди за момента, когато „Нова Демокрация“ ще дойде на власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com