Ципрас за Македония: Има воля и решителност за затваряне на дългогодишния проблем

1262
Ципрас за Македония: Има воля и решителност за затваряне на дългогодишния проблем
Снимка: Getty Images/Guliver

Аз лично се ангажирам в близко време да действам с патриотична отговорност и да намерим взаимно приемливо решение на спора за името.

Това каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в обръщение пред нацията след срещите си с лидерите на политическите партии. С тях той обсъди последното развитие на преговорния процес между властите в Скопие и Атина по отношение на спора за името на Република Македония.

Йоханес Хан: Решаването на спора за името на Македония е добро за Балканите и ЕС

Срещата между премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас е добра новина. Това заяви еврокомисарят по разши...

Ципрас каза, че е информирал събеседниците си от опозиционните партии, че тази година е отворен прозореца за намиране на решение, защото политическото ръководство в съседната държава начело със Зоран Заев демонстрира добра воля. Новото правителство (в Македония, бел.ред.) се оттегли от иредентистката риторика на предходните правителство и този факт може да засили преговорите, каза още гръцкият премиер.

"С повечето от тях проведохме искрен и отговорен разговор, който може да доведе до съвпадение на политическите ни позиции и постигане на широк консенсус, ако се стигне до споразумение", поясни Ципрас и осъди поведението на опозиционния лидер на Нова демокрация Кирякос Мицотакис.

"Доста характерно бе решението на Заев да промени името на летището в Скопие, на магистралата Скопие-Атина от "Александър Македонскси" в "Приятелство". Тези символични действия не означават, че е решен въпросът с иредентизма, защото политическата воля на нашия съсед трябва да има конкретни ангажименти, както в рамките на двустранните преговори, така и в рамките на преговорите с международния посредник, подчерта Ципрас. Той каза, че "неговото правителство има воля и решителност за затварянето на дългогодишния проблем".

"В последно време бе направен сериозен напредък, но остава още дълъг път да се извърви за да стигне до взаимно приемливо решение на спора за името, което ще се използва от всички - и на международно и на вътрешно ниво...Гърция не е поемала ангажимент към никой за разрешаване на този въпрос. Но, това е в интерес на сродносрочните и дългосрочните национални интереси, както и за стабилността на Балканите...Никак не е случаен и фактът, че през последните 25 години огромното мнозинство на страните от ООН признаха северния ни съсед с конституционното наименование (Република Македония, бел.ред.)", подчерта Алексис Ципрас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com