Демирташ: Турция е изправена пред риск от гражданска война

8347
Демирташ: Турция е изправена пред риск от гражданска война
Снимка: Getty Images

Докато боевете между правителствените войски и кюрдските бунтовници в югоизточната част на Турция ескалират, лидерът на прокюрдската опозиционна партия – Демократична партия на народите – предупреди, че страната рискува да бъде въвлечена в сериозни вътрешни конфликти.

Associated Press съобщава, че Селахатин Демирташ обвинява правителството в Анкара, че иска да „създаде гражданска война“.

Кюрдската партия в Турция не изключи участие в коалиция

Лидерът на прокюрдската Народна демократическа партия (НДП) Селяхатин Демирташ не изключи участието на партията във сформирането...

Забележките им идват след като като тълпи от националисти подпалиха централата на Партията на народите в Анкара и в Алания, както и в други части на страната във вторник вечерта. Офисите на две издания също бяха нападнати, след като хиляди националисти излязоха по улиците на столицата Анкара, както и в Истанбул и още шест града, за да протестират срещу атаките на Кюрдската работническа партия (ПКК), погубили близо 30 души за последните дни. Националистите обвиняват Партията на народите, че е политическото крило на бунтовниците от ПКК, докато Партията на народите отрича това.

„Не ние сме тези, които взехме решението да започне тази война и да се засили“, казва Демирташ пред AP, „Те искат да създадат гражданска война и през последните два дни бяха репетициите за нея.“

Демирташ поставя под въпрос дали общите избори, насрочени за 1 ноември, могат да бъдат проведени нормално, докато има поставени вечерни часове в населени места в югоизточната част на страната, съобщава BBC.

Уличните демонстрации последваха смъртоносни нападения на ПКК по силите за сигурност в югоизточна Турция. Армейски конвой беше атакуван в неделя, като бяха убити 16 войници, а във вторник 14 полицаи загинаха при нападение над минибус.

Националистически атаки в Турция след нападение на ПКК

Офиси на най-голямата прокюрдска партия в Турция бяха нападнати в цялата страна на 8 срещу 9 септември като отговор на нападението на к...

В отговор на бомбените атентати турската армия засили кампаниите си срещу бунтовниците и техните бази в Северен Ирак. За първи път от прекратяването на огъня преди две години, Турция изпрати сухопътни войски през границата с Ирак, за да проследи кюрдските бунтовници. Между Турция и Ирак действа споразумение от времето на Саддам Хюсеин, което още е в действие, позволяващо турски войски да навлизат в иракска територия при опасност за турската страна.

Боевете между ПКК и турската армия се засилиха за първи път от 2013 насам, след като през юли атентат на „Ислямска държава“ в град Суруч, в близост до сирийската граница, уби 33 души, повечето кюрдски активисти. ПКК обвинява Анкара, че е подпомогнала този атентат с липсата на по-добра охрана на границите, докато турското правителство категорично отрича тези обвинения. Веднага след атаката в Суруч ПКК уби двама турски полицаи, след което турската армия стартира въздушни удари по цели на бунтовниците.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com