Десетки хиляди мигранти са се събрали на границата с Гърция

3043
Десетки хиляди мигранти са се събрали на границата с Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 13 000 мигранти вече са се събрали по турско-гръцката граница, пресмята ООН. Натискът там става много сериозен, след като преди две денонощия Турция де факто реши да отвори границите си към Европа.

"Хиляди мигранти, включително семейства с малки деца, стоят в студената нощ по границата между Турция и Гърция", се казва в изявление на Международната организация за миграцията, цитирано от АФП. В него се добавя, че персоналът на организацията е наблюдавал "най-малко 13 000 души, събрани по протежение на 212–километровата граница".

Чавушоглу: Гърция е задължена да се отнася с мигрантите като с човешки същества

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира в Туитър инцидентите по турско-гръцката граница с мигранти и бежанци, предаде БГНЕС...

Заради това, Гърция прехвърля още 1000 военни и 400 полицейски служители с бронирани превозни средства към контролно-пропускателния пункт "Кастанес" на границата с Турция. Там има приблизително 7000 мигранти.

Гръцкият министър, отговорен за гражданската защита - Михалис Хрисохоидес, проведе среща в събота с гръцката полиция в центъра за гранично наблюдение в региона Еврос. "Това е трудна и в същото време неприятна ситуация. На нашите граници са се натрупали хиляди нещастни хора. Те не са дошли тук сами. Те са тормозени, изтласквани и използвани от съседната държава - Турция. Искаме да поясним на всички, че няма да позволим на никого да премине границата без съответните документи. Гърция, Европа имат граници “, каза той пред журналисти след срещата.

Дотук натиск по българо-турската граница обаче няма. Още в петък, 28 февруари, след телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган, Борисов официално заяви чрез профила си във Facebook, че пряка мигрантска опасност за България няма.

Същевременно, турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че 36 776 мигранти са преминали границите на страната с ЕС на фона на изявлението на турския лидер Реджеп Ердоган, че Анкара спира да задържа бежанците, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Гърция използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу мигранти

Гръцката гранична полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати в събота, за да предотврати влизането на мигранти в страната.. Пра...

"Към 21 февруари броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 36 776", каза Сойлу в изявление в Twitter.

Припомняме, че в средата на март 2016 година ЕС сключи споразумение с Турция за борба с миграционната криза. То предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция на принципа 1:1 - един нелегален мигрант се връща в Турция, ЕС приема 1 регистриран легално в Турция сириец.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да ограничи потока бежанци от Сирия. След това съседните страни на Турция обявиха засилен контрол на границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com